- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Clauza de neconcurenta in contractele de munca

22 Feb, 12:00 • stefan.vlad

Potrivit art 21 Codul Muncii, prin clauza de neconcurenta salariatul se obliga ca dupa incetarea contractului de munca sa nu presteze, în interes propriu sau al unui terþ, o activitate care se aflã în concurenþã cu cea prestatã la angajatorul sãu, în schimbul unei indemnizaþii de neconcurenþã lunare pe care angajatorul se obligã sã o plãteascã pe toatã perioada.

Pentru ca o astfel de clauza sa fie valabila, trebuie ca angajatorul:

– sa achite o indemnizatie de neconcurenta dupa incetarea contractului pe toata perioada de neconcurenta stabilita de parti.Cuantumul indemnizatiei nu poate fi mai mic de 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului de munca

– sa precizeze in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data încetãrii contractului, perioada pentru care îºi produce efectele clauza de neconcurenþã, terþii în favoarea cãrora se interzice prestarea activitãþii, precum ºi aria geograficã unde salariatul poate fi în realã competiþie cu angajatorul.

Durata perioadei de neconcurenta nu poate fi mai mare de doi ani de la data incetarii contractului de munca. Deasemenea conform art 21 alineat 3 din Codul Muncii, aceasta indemnizatie nu este considerat venit salarial si prin urmare angajatorul nu va retine impozit pe salariu si nici alte contributii sociale(totusi aceasta indemnizatie va fi impozitata la beneficiar). In schimb plata acestei indemnizatii este considerata o cheltuiala deductibila pentru angajator la calculul impozitului pe profit.

Ratiunea unei astfel de clauza este evidenta. Se interzice salariatului care a acumulat informatii despre activitatea societatii la care isi desfasoara activitatea sa le foloseasca in profitul concurentei. Din acest punct de vedere e de remarcat ca simplul fapt al angajarii la o societate concurenta reprezinta o incalcare a obligatiei de neconcurenta, fara a mai fi nevoie sa se dovedeasca faptul ca salariatul a divulgat informatii despre societatea la care a fost angajat anterior.

Incalcarea clauzei de neconcurenta prin simpla angajare la un concurent atrage obligatia din partea salariatului de a restitui integral indemnizatia primita precum si de a acoperi orice prejudicii create fostului angajator.

Dupa cum am aratat mai sus, clauza de neconcurenta isi produce efectele doar dupa incetarea contractului de munca. Aceasta nu inseamna insa ca pe perioada executarii contractului, angajatul are voie sa desfasoare o activitate in beneficiul unui concurent.

Aceasta deoarece pe perioada contractului de munca salariatul are conform art 39 alineat 2 Codul Muncii obligatia de fidelitate fata de angajator, obligatie care face parte de drept din contractul de munca( spre deosebire de clauza de neconcurenta care trebuie sa fie agreata expres de catre parti) pentru care salariatul nu este indreptatit sa primeasca nici o indemnizatie.

Urmărește Daily Business pe Google News