Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a fost criticat ca instituie un anumit grad de cenzura in televiziuni, pentru ca sanctioneaza prea drastic unele derapaje minore (aplica amenzi mari pentru folosirea unor cuvinte nu foarte deocheate ori insultatoare).
Greu de spus cat de corecte sunt pedepsele, multe dintre cuvintele limbii romane avand o paleta larga de nuante, asadar granita dintre „permis” si „nepermis” e destul de firava.
Din punct de vedere business insa, CNA practica un altfel de cenzura, pentru ca intervine in actul managerial al televiziunilor. Depasindu-si atributiile, institutia introduce limitari (si impuneri) nu numai in exprimare, ci chiar la nivel de actiune.
Marti au fost chemate la sediul CNA mai multe persoane care lucreaza in televiziuni – jurnalisti, directori etc.
Discutiile, asa cum au fost relatate de HotNews.ro, releva cateva aspecte destul de ciudate.
Intrebat a cui este responsabilitatea pentru demisii si suspendari, Sorin Freciu, presedintele Consiliului de Administratie al Realitatea Media, raspunde: „a presedintelui executiv. Este responsabilitatea mea”. Dar ce treaba are CNA sa stie cine da afara angajati intr-o televiziune?
Acelasi Sorin Freciu mai face referiri la conflictul dintre Sorin Ovidiu Vantu si Sebastian Ghita, structura actionariala a postului, motivele plecarii jurnalistilor Oana Stancu, Adrian Ursu, Catalin Popa. Adica probleme interne ale redactiei, fara nicio legatura cu activitatea CNA.
La randul sau, Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, da raportul ca la interogatoriu, prezentand CNA-ului o schema de personal din interiorul postului: „Roxana Niculescu raspunde de programe, Madalina Dulama raspunde de stiri, Cristi Coman raspunde de proiectele speciale”.
Si tot Ghita, despre fapta de a fi transmis o stire cu Oana Zavoranu: „Aici este punctul in care ne-ati prins pe toti, ca oameni. Dar nu stim ce putem sa facem la nivel editorial”. Dar in ce lege scrie ca Oana Zavoranu nu are voie sa apara la televizor? Si cum adica „ne-ati prins”? Ca politia pe infractori, sau cum?
Sorina Matei, fosta jurnalista la Antena 3, povesteste cum nu a mai avut loc un interviu cu presedintele Traian Basescu, de parca televiziunile ar fi obligate sa difuzeze interviuri cu politicieni. Intrebata daca deciziile pentru interviuri se iau, in mod normal, la nivelul conducerii redactiei stiri, Sorina Matei raspunde „da”. Deci CNA trebuie sa stie cine si ce decide in interiorul unei televiziuni.
Ce spune legea
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) are obligatia sa asigure respectarea legalitatii in domeniul comunicarii audiovizuale, in conformitate cu Legea 504/2002, cu modificarile ulterioare.
Care sunt atributiile conferite de lege? Potrivit articolului 17 al actului normativ citat, Consiliul este autorizat:
a) sa stabileasca conditiile, criteriile si procedura pentru acordarea licentelor audiovizuale;
b) sa stabileasca procedura de acordare a autorizatiei de retransmisie;
c) sa elibereze licente audiovizuale si autorizatii de retransmisie pentru exploatarea serviciilor de programe de radiodifuziune si televiziune si sa emita decizii de autorizare audiovizuala;
d) sa emita decizii cu caracter de norme de reglementare in vederea realizarii atributiilor sale prevazute expres in prezenta lege si, cu precadere, cu privire la:
– asigurarea informarii corecte a opiniei publice;
– urmarirea exprimarii corecte in limba romana si in limbile minoritatilor nationale;
– asigurarea echidistantei si a pluralismului;
– transmiterea informatiilor si a comunicatelor oficiale ale autoritatilor publice cu privire la calamitati naturale, starea de necesitate sau de urgenta, starea de asediu ori de conflict armat;
– protectia minorilor;
– apararea demnitatii umane;
– politici nediscriminatorii cu privire la rasa, sex, nationalitate, religie, convingeri politice si orientari sexuale;
– exercitarea dreptului la replica;
– publicitate, inclusiv publicitatea electorala, si teleshopping;
– sponsorizare;
– programarea si difuzarea emisiunilor ori programelor privind campaniile electorale;
– responsabilitatile culturale ale radiodifuzorilor;
e) sa elaboreze instructiuni si sa emita recomandari pentru desfasurarea activitatilor in domeniul comunicarii audiovizuale.
Daca aveti cunostinta de vreun text de lege care indreptateste CNA sa intervina in activitatea interna a televiziunilor, ori sa decida cine trebuie si cine nu trebuie sa apara pe post, va rog sa semnalati la rubrica de comentarii.