Cel mai asteptat moment din aceasta saptamana – publicarea raportului FOMC a dezamagit, in sensul in care nu a adus nimic nou pe tabla de sah ce reprezinta economiile din intreaga lume.
Membrii comisiei apreciaza ca datele ecomomice, desi arata o continua imbunatatire a climatului economic american, nu sunt indeajuns de bune incat sa duca la o scadere importanta a somajului si la cresterea consumului si implicit la o stabilizare a piatei imobiliare. In acest context comisia va continua cu masurile de stimulare economica pentru a ajuta economia sa se mentina pe o panta ascendenta.
Din raportul comisiei se poate remarca faptul ca americanii au consumat mai multi bani pe bunuri electronice, soft-uri, high tech in general (fapt ce se reflecta si in rezultatele Apple, Microsoft etc) insa pentru alte tipuri de bunuri au continuat sa fie circumspecti in a cheltui.
FOMC isi indreapta in general atentia catre 2 deziderate- somaj mic- implicit crestere economica si – o rata a inflatiei scazuta.
Momentan FOMC se concentreaza asupra somajului si a cresterii economice, considerand ca deocamdata nu exista pericolul unei inflatii ridicate. In acest context comisia va continua implementarea masurilor deja anuntate si anume vor mentine rata de dobinda intre 0 si 0.25% ca si pana acum si vor continua cu programul de achizitii de obligatiuni in valoare de 600 miliarde de dolari (denumit generic QE2) care se intinde pe intreaga durata a semestrului 1 din 2011.
Consecintele continuarii politicii actuale de catre FOMC ar fi continuarea trendului bull pe pietele bursiere (avand in vedere ca FED-ul continua cumpararea de active si implicit continua fluxul de bani catre piata) si o devalorizare a dolarului (care in mare masura este in pret) cauzata de fluxul urias de dolari datorat QE2.
In aceasta saptamana am asistat la cateva evenimente mai importante. Primul poate fi considerat publicarea cifrei PIB in Marea Birtanie, pe T4 2010, total contra asteptarilor iar acest lucru a pornit discutii aprinse in Marea Britanie in privinta cresterii riscului de „double dip”.
Totodata in UK sunt semnale negative si din cauza unei cresteri alarmante a inflatiei fapt ce pune Banca Centrala intr-o situatie ingrata, fiind nevoita sa lupte atat cu inflatia cat si cu o economie inca fragila. Toti ochii sunt atintiti asupra politici monetare, pe de o parte inflatia in crestere ar cere o marire de rata a dobanzii, insa pe de cealalta parte economia vulnerabila ar avea nevoie de mentinerea unei dobinzi scazute pe un termen cat mai lung.
La ultima sedinta a Bancii Centrale au fost doi membri care au votat cresterea ratei de dobinda, o astfel de mutare ar duce la o apreciere a lirei sterline fata de celelalte monede, in consecinta trebuie sa fim foarte atenti la viitoare semnale ale Bancii Centrale si ar putea determina aprecierea lirei sterline fata de momentul actual.
Un alt eveniment important a fost scaderea ratingului de tara al Japoniei de catre S&P. Aceasta decizie a fost luata datorita deficitului bugetar mare al Japoniei si mai exact datorita problemelor pe care le au anumite institutii publice cu gestionarea deficitelor.
Ca urmare a masurii luate de S&P am asistat la o depreciere a yenului (mai pregnanta in prima faza) care este posibil sa continuue deaoarece Banca Centrala a Japoniei isi doreste si ea sa deprecieze yenul pentru ca acesta face exporturile japoneze mai putin profitabile datorita aprecierii sale din ultimii ani. Trebuie sa urmarim in continuare daca se schimba perceptia pietei asupra yenului si daca e posibil sa asistam la inceputul unui nou trend.
De remarcat declaratiile inaltilor demnitari legat de euro, presedintele Frantei N. Sarkozy declarand ca el alaturi de cancelarul german Angela Merkel nu vor lasa sub nici o forma moneda unica sa dispara, aceste declaratii venind in contextul in care George Soros continua atacurile la adresa euro si a fiabilitatii acestuia considerand ca nu are nici un viitor.
Sezonul de raportari din SUA se apropie de final si putem spune ca si in aceasta saptamana am avut parte de raportari peste estimarile analistilor. Caterpillar a raportat excelent depasind cu mult estimarile analistilor afisand o crestere de 62% a afacerilor fata de aceeasi perioada din anul trecut. Deasemenea si Microsoft a raportat rezultate in crestere.
Ramane de vazut daca aceste rezultate excelente vor putea fi sustinute si in trimestrele urmatoare, insa putem spune ca SUA nu doar a iesit din recesiune ci a si pornit o crestere economica semnificativa. In continuare apar cateva probleme, cele mai pregnante fiind somajul ridicat si deficitul urias, care pot afecta negativ revenirea economica actuala.
Notificare
Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv infor?mative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde un anumit instrument financiar.
Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate. Deltastock nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza datelor si a opiniilor furnizate.
Nici Deltastock, nici autorul materialului nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in material.
Aceste materiale nu au fost intocmite in conformitate cu cerintele legale menite sa promoveze independenta activitatii de cerce?tare pentru investitii si nici nu sunt subiectul niciunei restrictii privind activitatea de diseminare a cercetarii pentru investitii.