„Nu imprumutati cumparatorilor de case lipsiti de putere financiara sume mari cu dobanzi mici, pentru ca riscati sa nu va mai recuperati banii”. Cam asa poate fi sintetizat mesajul pe care Banca Nationala a Romaniei il adreseaza bancilor comerciale.
Si nu de ieri, de azi, ci de-a lungul ultimilor 4-5 ani, perioada in care creditele imobiliare au cunoscut o dezvoltare accentuata. Si nu numai la modul declarativ, ci si prin stabilirea unor restrictii, unele dintre ele scoase din vigoare intre timp, cum ar fi aceea de a obliga clientii sa prezinte un avans minim la solicitarea sumei.
Mesajul a fost reluat, zilele acestea, intr-un seminar, de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Bineinteles, intr-un discurs diplomatic, „financiar”, din care nu au lipsit notiuni ca „deficit de cont curent” sau „dezechilibru cerere-oferta”.
Raspunsul a venit nu din partea bancherilor, ci din zona celor direct implicati in afaceri cu case. In aceeasi termeni de salon, Gabriel Zamfir, presedintele uneia dintre asociatiile profesionale ale agentiilor imobiliare, a exprimat opinia ca o finantare cu costuri ridicate determina cresteri de preturi.
Desigur, problema e mai complicata. Pretul locuintei depinde mai mult de conditiile creditarii aplicate dezvoltatorului decat de cele impuse cumparatorului final. Pe de alta parte, intr-un fel se negociaza un imprumut cu firma care realizeaza un ansamblu rezidential si altfel, cu persoana doritoare sa achizitioneze un apartament in Militari sau Colentina. In linii mari, insa, tendinta de precautie adoptata de o banca are acelasi efect la toate nivelurile – credite scumpe, dificil de accesat.
In ultima vreme, sunt anuntate frecvent investitii masive pe piata imobiliara romaneasca, din partea unor grupuri internationale, dar si a unor companii autohtone. Developerii si promotorii proiectelor vor continua, probabil, sa ceara solutii ieftine de finantare pentru toti actorii din acest domeniu, de la constructor pana la beneficiar. Bancile vor avea de ales intre a urma recomandarea de prudenta facuta de BNR si a se indrepta catre potentialii clienti cu conditii de creditare cat mai atragatoare.
O controversa purtata fara virulenta disputelor din politica sau fotbal, dar cu implicatii atat in plan social, cat si economic: BNR agreeaza creditele scumpe, agentii imobiliari acuza efectul asupra preturilor.