Criza globala va continua pana in 2016, cand va atinge apogeul dupa o severa recesiune cauzata de datoriile suverane uriase ce necesita masuri de austeritate fara precedent si o invazie de bani de hartie aruncati in piata (SUA, UK, UE, etc) sau imprumuturie uriase (Romania, Grecia, etc), ce va afecta si mai mult puterea de cumparare deja in scadere. Urmarile vor fi dezastruose, un genocid al sistemului social global, cresterea dramatica a gradului de saracie si falimentul sistemului bancar si monetar.
In tari ca Romania, clasa mijlocie va fi pe cale de disparitie, iar rata somajului va depasi 20%.
De ce 2016? Pentru ca istoria se repeta, ciclurile economice din secolul trecut indica o astfel de evolutie. Sa ne intoarcem in timp si sa ne reamintim momentele importante:
1914-1915 Primul razboi mondial – conditiile dificile au dus la inchiderea burselor, redeschise apoi de la un nivel minim
1948-1949 Raportul Price/Earnings (Capitalizare/Profit Net) atinge minimul secolului. Indicele Dow Jones raportat la puterea de cumparare a dolarului a atins un nivel minim.
1982-1983 Incheie o perioada de recesiune prelungita, in care indicii bursieri cotati in Aur (bani reali, cei de hartie sunt fiind doar mijloace de plata) ating minimul secolului, inflatia si dobanzile ating un nivel record.
Un ciclu de 34 de ani ce ne indica un nou moment dramatic in 2016. Nu e suficient? Sa continuam cu analiza perioadelor intermediare de 17 ani:
1931-1932 Cea mai severa criza financiara din istorie, cunoscuta ca Marea Depresiune din anii 30, soldata cu colapsul sistemului bancar.
1965-1966 Incheie o perioada de expansiune economica in care indicele Dow Jones se apropie pentru prima oara de 1000 puncte. Economia globala isi revene dupa razboi atingand maximul.
1999-2000 Marcheaza finalul celei mai favorabile perioade din punct de vedere economic, consemnand un maxim al indicilor bursieri si mai important cea mai mare valoare reala din istorie.
A urmat doar un bubble speculativ (desi cotatiile activelor cu risc au crescut – vezi indicii bursieri 2000-2008, in valoare reala -aur/dolari constanti au scazut-divergenta)alimentat de lacomia manipulatoare a bancilor centrale si comerciale, sustinute de guverne, ce se va finaliza doar in 2016.
Cum? Printr-o reorganizare a lumii, prin noi forme de guvernare, noi tehnologii bazate pe alocarea mai eficienta a resurselor naturale, o noua moneda globala, etc. Sa fim pregatiti, ce e mai rau va urma, si mai rau – va dura!
Ce putem face? Solutia este o alocare inteligenta a veniturilor, cu o dinamica eficienta a redistribuirii, pentru a acoperi pierderile cauzate de taxe si bani creati sau imprumutati.
Astfel, in loc sa platiti taxe reale pe venituri iluzorii mai bine platiti taxe iluzorii pe venituri reale!
[img=684]ciclueconomic[/img]
Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets
Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.
Admiral Markets nu ?si asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii.