Unul din cei mari economisti ai tuturor timpurilor, Adam Smith sustinea in lucrarile sale faptul ca prosperitatea economica este asociata mereu cu nivelul crescut al populatiei, insa dimpotriva, criza economica sau declinul economic poate fi asociat cu perioade de regres din punct de vedere demografic. Oare ceea ce se intampla in zilele noastre este urmarea faptului ca populatia lumii este intr-o continua imbatranire?
Se poate spune si asa pentru ca in mod normal cei tineri sunt si cei care lucreaza, platesc taxe, cotizatii, impozite etc, si de asemenea contribuie la plata pensiilor generatiilor imbatranite. Dar daca populatia tanara nu vine si inlocuieste generatia imbatranita cu o pondere X considerata ca a fi minima pentru pastrarea echilibrului se ajunge la scaderea continua a populatiei tinere, prin urmare aceasta scadere provoaca dezechilibre, de unde se prolifereaza aceste crize economice in care suntem afundati din ce in ce mai mult.
Au mai existat crize economice de-a lungul istoriei si in urma studiilor aprofundate s-a demonstrat ca scaderea populatiei a fost un fenomen de accentuare a acestora si de extindere a declinului economic.
Capitalul uman are nevoie de resurse financiare pentru a se putea dezvolta, de mediu propice, de o economie sanatoasa pentru a putea functiona, insa in conditiile in care Italia, Franta si Germania au probleme grave cu imbatranirea populatiei, lucrurile s-ar putea schimba dramatic. In ultimii ani, populatia din tarile in curs de dezvoltare a inceput sa se miste inspre tarile dezvoltate dar cu un grad de imbatranire al populatiei extrem de ridicat.
Astfel, fenomenele de imigrare sunt procese ce au loc in fiecare zi, tot mai multe persoane isi parasesc tara natala si se stabilesc definitiv in tari precum Germania sau Franta. La fel stau lucrurile si in SUA, o multitudine de chinezi, africani, sau alte rase.
Dar ce se intampla in momentul in care declinul demografic cuprinde si tarile in curs de dezvoltare?
Impactul il vor suferi generatiile viitoare care nu vor avea acces la aceleasi resurse, aceleasi posibilitati si informatii in vederea dezvoltarii unui capital uman performant.
In conditiile in care criza se accentueaza si cuprinde tot mai multe domenii cei care lucreaza in acest moment va trebui sa ii sustina si pe cei in somaj sau pe pensionari…insa cei care lucreaza sunt tot mai putini si astfel se va ajunge la un moment dat la un blocaj economic cu repercusiuni asupra intregii populatii.
Consider ca ar trebui sa se intervina cu strategii de aplanare a acestor posibile evenimente de la nivel central, adica prin implicarea statului in tot felul de politici care ar sprijini economia, ar implementa programe in vederea sustinerii tinerilor. Doar in acest fel putem spera la o redimensionare al nivelului crizei si la o posibilitate de depasire in timp a efectelor acesteia.
Voi ce parere aveti? Mai avem sansa de scapare din aceasta criza care s-a transformat intr-un bulgare de zapada, si se rostogoleste…, iar in goana nebuna care l-a cuprins ia tot ce-i sta in cale!
Iulia VESA
Online Marketing Manager
Public Euroconsulting – Agentie HR&Marketing