Incepem saptamana cu stiri pe prima pagina a marilor cotidiane de afaceri, care vorbesc de posibila lichidare a bancii Lehman Brothers , de vanzarea unui alt nume celebru, Merrill Lynch catre Bank of America.
Ma pregateam in weekend sa fac o analiza a crizei financiare americane din perspectiva modelului economic capitalist, dar se pare ca viteza cu care se succed evenimentele nu ne permite sa formulam niste concluzii preliminare.
Pentru cei care nu au urmarit derularea evenimentelor, foarte slab acoperite de catre media romaneasca, as adauga ca sapatamana trecuta SUA a procedat la cea mai mare nationalizare din istorie prin preluarea Freddie Mac and Fennie Mae.
Traversam o perioada care cu siguranta va ramane in manualele de istorie economica.
Primele intrebari care se pun sunt cum a fost posibil ca sistemul financiar american , cea mai puternica economie din lume, sa traverseze o astfel de criza.
De ce mecanismele care ar trebui sa reglementeze pietele sa-u dovedit ineficiente ?
O sa spuneti poate, cu ce ne afecteaza aceasta criza ?
Din pacate dincolo de efectele la nivelul modului de organizare al pietelor si al modelelelor economice, impactul direct se va resimti in randamentul scazut al fondurilor de pensii care investesc in actiuni al caror pret s-a prabusit in cursul anului 2008, sau in obligatiuni ale caror dobanzi se vad erodate de inflatie .
Oricum ceea ce se intampla zilele astea pe piete merita o monitorizare mult mai atenta .
Mai reveniti pe blog pentru noutati.
Multumesc,