„E criza, va trebui sa duc o viata cumpatata. Voi renunta la unele proprietati si voi petrece mai putin timp pe plaja”, se vaita intr-un scheci actorul Mircea Septilici, prabusit pe o banca din parc. „Da, va trebui sa mananc mai putin salam si poate sa mai tai si din portia de paine”, ii raspunde un vagabond caruia banca ii tinea loc de locuinta, ghemuindu-se sub o „plapuma” de ziare.
Sceneta, difuzata la televizor pe vremea lui Ceausescu, ii avertiza pe romani asupra nedreptatilor capitalismului. De aproape 20 de ani avem si noi capitalism, si din cand in cand, cate o stire ne aminteste de inegalitatile sistemului, astazi raspandite si vizibile de-a lungul Europei. Actuala criza financiara se manifesta in tarile dezvoltate la alti parametri decat in Romania.
Postul britanic de televiziune ITV ar putea disponibiliza pana la 500 de angajati in 2009, dupa ce a anuntat inghetarea salariilor pentru angajatii care incaseaza mai mult de 60.000 lire sterline (67.000 euro) pe an.
Cu alte cuvinte, daca lucrezi la televiziunea respectiva, nu ai nicio sansa sa castigi mai mult de 5.000 lire sterline pe luna (5.600 euro sau 24.000 lei noi). Tragedie mare, nu-i asa? Probabil, daca intr-o firma din Romania, managerii ar impune aceasta limita maxima la retributii, masura ar ramane fara vreun efect practic, deoarece prea putini lucratori au salarii atat de mari.
Intr-adevar, preturile din Londra le depasesc cu mult pe cele din Bucuresti. Totusi, intre standardul de viata din Romania si cel din Marea Britanie se casca o diferenta considerabila, daca ne gandim ca ambele state fac parte din aceeasi Uniune Europeana.
Doua texte publicate recent pe Internet, aparent fara nicio legatura intre ele, parca vin sa ne explice de ce pe noi ne-a gasit criza cu venituri mult mai mici in comparatie cu occidentalii.
Ziaristul Cristian Botez s-a certat cu sefii lui de la cotidianul Click! si si-a postat naduful pe blogul propriu. Nu cine are dreptate intereseaza, ci comentariul unui cititor, care il numeste pe Botez „impertinent si nerusinat” pentru ca s-a luat la harta cu cei care ii asigurau un salariu de 3.200 de lei (660 lire sterline sau 750 euro).
Diferenta dintre lefurile de la Click! si cele de la ITV nu este numai de ordin numeric. Ci si de perceptie. Noi, romanii, ne-am cam obisnuit sa credem ca banii ni se dau, si ca in schimbul lor, trebuie doar sa nu cracnim. Nicidecum sa prestam niste servicii, pe care sa le evaluam ca sa stim cat sa cerem.
Daca afirmatia de mai sus vi se pare exagerata si anti-patriotica, va invit sa cititi editorialul lui Mircea Marian din Evenimentul zilei, intitulat Tara miluieste 11 milioane de pomanagii. Adica aproximativ jumatate din populatie.
Criza ne pune, se pare, in fata unei alegeri: sa mancam mai putina paine ori sa muncim pentru o felie in plus.