- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Croatia NonStop in orasul cu nume nepotrivit (II)

30 Jul, 23:56 • Redactia DailyBusiness

Joaca de-a gladiatorul iti da curaj sa intri in pasajul ingust, prin care, altadata, ieseau fiarele in arena si care acum e drumul spre muzeu.
Doua sute de amfore reconstituite, descoperite la cativa metri de Arena, dar mai ales locul in care se tineau condamnatii la moarte te atrag inauntru. Caracteristica amforelor din Istria este forma de ou, cu gat lung si cu manere mici, asezate simetric.
[img=364] Arena[/img]

Scoti castile ghidului audio din urechi pentru a auzi lucruri mult mai interesante de la ghizii grupurilor de francezi sau englezi, care sunt pasionati de istoria peninsulei. Pula a fost parte a Republicii Venetiene, in perioada medievala, apoi a Imperiului Austriac, devenind principala baza navala a Austriei. Pe urma a facut parte din Italia, in 1947 a fost cedat Iugoslaviei, iar din 1992 apartine Croatiei. Astfel, nu e de mirare ca localnicii vorbesc italiana si germana in mod curent.
[img=366] James Joyce[/img]

Dupa cele cateva ore petrecute in Arena, te vei bucura, ca un cetatean liber, sa savurezi un ceai, picior peste picior, asemeni lui James Joyce, la barul Ulysses de langa scoala unde acesta a predat engleza, timp de sase luni, ofiterilor austrieci. Asta cu atat mai mult cu cat corul scolii intretine atmosfera, iar copii recompensati cu inghetata dupa recital iti cam fac pofta de o cupa sau doua.
[img=368] Templul lui Apollo[/img]

Printre magazine cu branduri internationale, nenumarate feluri de inghetata si castane coapte, ajungi intr-o piata dominata de templul zeului Apollo, construit in onoarea primului imparat roman, Augustus. Templul a fost reconstruit aproape in intregime in 1947, dupa ce raidurile aeriene din 1944 l-au distrus. Masoara 8 metri pe o lungime de 17.3 metri si este ridicat pe un podium. In prezent adaposteste expozitii de sculpturi in piatra si bronz.
[img=367] Arcul lui Sergius[/img]

Te intorci pe acelasi drum, trecand prin Arcul lui Sergius, ridicat in cinstea victoriei de la Actium si vei obtine o perspectiva asupra orasului, de pe zidurile vechii cetati. Batalia de la Actium i-a adus victoria lui Octavian, impotriva lui Marc Antoniu si a reginei Cleopatra, iar Octavian a devenit Augustus.
Sus la cetate, un grup de polonezi se amuza copios in timp ce fiecare ia in primire un tun de pe ziduri, desi periculos e doar cerul pregatit de ploaie.
[img=369] Panorama de la cetate[/img]

Pula are industrii importante, aici sunt santiere navale si s-au dezvoltat industria alimentara, constructiile si turismul.

Unul dintre punctele in discutie pentru aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, care ar trebui sa se realizeze pana in 2011 este privatizarea marilor santiere navale.
Numai Uljanik, situat in nordul portului Pula este profitabil, restul sunt sustinute de stat. 25% dintre actiunile santierului Uljanik vor fi oferite angajatilor, iar 59% dintre actiuni vor fi vandute la valoarea nominala.
[img=374] Templul lui Apollo[/img]

Santierele navale din Croatia reprezinta 1.5% din piata globala si asigura aproximativ 15% din exporturile Croatiei.
Sase santiere navale au 15.000 de angajati, restructurarea lor putand deveni o problema sociala. O oferta internationala a fost lansata pentru cinci dintre aceste santiere navale.

Pretul initial de pornire pentru patru dintre santiere este de 1 kuna (0.13 euro). Al cincilea santier, din zona Split porneste de la pretul de 18,16 milioane de kuna (2,4 milioane de euro).

Urmărește Daily Business pe Google News