- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cu cat sunt romanii mai bogati decat englezii?

03 Sep, 16:54 • cristian.lacraru

iPhone3G. Nu este nevoie sa mai fac aici inca o prezentare a terminalului. A auzit toata lumea de el. Incredibila masina de marketing a Apple a functionat si de data asta, intr-un ritm infernal si cu rezultate foarte bune pentru prima etapa, cea de creare a dorintei.

„De la vis la descoperire” este una dintre extraordinarele carti ale lui Hans Selye, doctorul care a introdus cuvantul stres in dictionar. Daca sunteti interesati de subiect cautati „Intelepciunea stresului”, un interviu realizat de Georgette Goupil cu Selye. iPhone 3G, in Romania, pentru multi poate fi ceva de genul „De la vis la dorinta si inapoi”.

Avalansa de informatii venite pe tot globul cu privire la lansarea iPhone 3G a creat o „nebunie calma”. Lumea nu a iesit la Ochiul Londrei sau in Piata Universitatii sa isi ceara drepturile la iPhone, dar a format cozi si inregistrari de precumparare intr-un ritm nebun. Era un fel de Solitaire al lui Apple. Toata lumea trebuie sa il cunoasca si macar sa il incerce. Doar ca Solitaire vine sa zicem mai mult gratis. Cum sa faci o rezervare pentru iPhone 3G fara sa vezi aparatul si mai ales fara sa cunosti planul tarifar?

A fost de inteles pana la urma. Sentimentul dat de ideea de a rezerva ceva la moda, extraordinar si diferentiator in piata, ofera o putere aparte persoanei in cauza. Sentimentul acesta de putere nu are a face cu cumpararea ulterioara. Cel putin in cazul Orange, nu a existat nicio obligatie din partea niciunei parti in cazul acestor rezervari. Si au fost trei pe minut, conform Orange Romania, cifra absolut credibila dupa cele spuse mai sus.

Dupa ce in sfarsit cronometrul de pe situl Orange a terminat de numarat zilele si minutele pana la lansarea minunatiei, a aparut si planul tarifar, cea mai importanta componenta intr-un sistem in care terminalul se vinde cu toate functionalitatile active doar printr-un partener de comunicatii, Orange.

Cu cat sunt deci romanii mai bogati decat englezii? Am ales Marea Britanie pentru ca in luna care a trecut s-a vorbit destul de mult de cozile din Londra si fanii Apple de acolo. Am incercat sa fac o comparatie intre vanzarea iPhone3G la Londra si vanzarea iPhone3G la Bucuresti. E de precizat ca nu exista diferente tehnologice intre terminale, nici macar volan pe dreapta sau pe stanga.

Iata un tabel comparativ cu costurile achizitionarii unui iPhone3G prin O2 in Marea Britanie si prin Orange in Romania.

Diferentele de abonament nu sunt neaparat foarte mari. Apar insa bani in plus la pretul de achizitie al terminalului, si destul de multi, indiferent de planul tarifar ales. Plus ca Orange nu ofera o optiune de abonament la care telefonul sa fie gratis.

La Londra poti sa stai cu Wi-Fi-ul conectat permanent si sa transferi cate date te poate tine bateria. La Bucuresti lucrurile sunt limitate la 1000MB sau 1500MB. Sigur ca in acest caz eu cred ca nu va depasi multa lume pragul de 1GB, foarte probabil nimeni. Este totusi un telefon si chiar daca e vorba de unul business, mi-e greu sa cred ca cineva ar faca atata trafic cu el.

La Bucuresti trebuie sa stai sub semnatura minim doi ani. Noi am folosit in comparatie preturile pentru un abonament pe doi ani pentru a putea face comparatie cu cele de la Londra. E insa important de specificat un fapt: diferentele de tipuri de abonament si costuri de achizitie pentru terminal, combinate cu doua versiuni de iPhone 3G(8GB si 16GB) fac foarte greoi un calcul din care sa vezi cat esti de castigat sau nu.

Plus ca pe situl Orange, pe langa abonamentele explicate foarte clar, cele de mai sus, mai este un calculator care te zapaceste complet. Exista si planurile tarifare de mai sus dar si altele, cu tipuri de abonamente orientative, gen <25eur sau >50eur.

Orange a mai introdus pentru iPhone si o optiune dedicata. Iti cumperi un telefon si la abonamentul tau actual poti aduce aceasta optiune pentru un tarif de 12euro pe luna. Ai parte de 500 minute nationale si 1000MB trafic de date.

iPhone 3G pare un telefon interesant. Destinatia lui oficiala este catre segmentul business. Cred insa ca cel mai bine vor cumpara cei care isi doresc ceva nou, pe care sa il arate prietenilor, cu care sa se diferentieze. Adica nu segmentul business.

Orange nu va intra in acest segment, pentru ca abonamentul foarte mare nu permite celui care a strans 500 euro (pretul la liber pe piata) sa plateasca lunar o taxa pentru servicii pe care nu are de gand sa le foloseasca. Putini cred ca vor fi oamenii de afaceri adevarati care sa apeleze la un astfel de terminal, nu din cauza abonamentului ci pentru ca telefonul in sine este mai mult un gadget decat un terminal de business. Nu degeaba design-ul celor de la Blackberry nu conteaza la fel de mult fata de functiile de business pe care acesta le ofera. Si este poate cel mai folosit telefon de business Romania. Dar nu e cumparat aproape deloc si de oamenii non-business.

Daca am vorbit din nou de iPhone, ar fi bine sa vorbim si despre un concurent al sau, nelansat inca. Google creste si el ca FatFrumos, dar fara Ileana Cosinzeana. De unul singur. Este asteptata lansarea modelului Android, ce spera a fi pe piata inainte de sarbatori. Android este facut impreuna cu cei de la HTC. Ei fac intr-adevar terminale de business.

Sunt sigur ca Android se va vinde excelent catre oamenii de afaceri, dar va avea mult mai putine vanzari decat iPhone (cu tot cu suportul Google in spate) pentru ca nu va putea tinti si segmentul celor pasionati de noutati si de gadget-uri.

Asta pentru ca cei de la HTC nu au facut pana acum un terminal absolut deosebit din punct de vedere al designului, ecranului, sau a altor functionalitati speciale. Ei au creat doar telefoane, business, extraordinare. Acum Android este in faza de dezvoltare. Lucrurile suna destul de bine, dar il astept si in realitate. Atunci vom vedea cu adevarat ce poate.

Amanarea nu suna a bine, mai ales ca acum ceva vreme Google facea apel la dezvoltatorii de soft pentru a incarca Androidul. Sa nu fi venit ei sau e vorba de aceeasi tactica din cazul iPhone? Amanarea genereaza valuri noi de discutii. Si tine lumea „in priza”.

Sa ma intorc la intrebarea din titlu. Raspunsul ar fi ceva de genul: nu stim. Pana cand Orange nu va face publice date despre numarul de abonati nu ne vom da seama daca suntem sau nu mai bogati decat englezii. Si pentru asta, fara a fi o garantie, este nevoie sa treaca ceva luni bune. Oricum, Apple, sau Orange, nu stim care dintre ei, are o parere mai buna despre romani decat despre englezi. Ca doar vor sa vanda.

Urmărește Daily Business pe Google News