- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum interpretam performanta fondurilor de investitii? (P)

08 Aug, 00:43 • Redactia DailyBusiness

Desi ar parea ca raspunsul la aceasta intrebare este simplu, in realitate, atunci cand evaluam performanta unui fond trebuie sa tinem cont de cel putin 2 criterii:

1. Tipul fondului – Unele persoane compara randamentul fondurilor de investitii cu dobanda bonificata de depozitele bancare, si desi o astfel de comparatie este relevanta in cazul fondurilor monetare, sau a celor de obligatiuni, in cazul fondurilor de actiuni sau diversificate, a le compara performanta cu cea a dobanzilor bancare e un exercitiu similar cu a compara mere cu pere. Prin specificul investitiilor unui fond de actiuni, acesta poate fi mai degraba comparat cu un indice bursier, deoarece plasamentele unui fond de actiuni includ actiuni intr-o proportie de minimum 85%. Compararea unui fond monetar, in schimb, cu cea a unui depozit este foarte relevanta, pentru ca fondurile monetare investesc in depozite bancare, si in alte instrumente cu grad similar de risc, purtatoare de dobanda, cum sunt titlurile de stat. Deci, regula in acest caz este de a compara randamentul fondului vizat cu cel al instrumentelor in care investeste.

2. Orizontul de timp al investitiilor fondului – Este inutil sa analizam randamentul unui fond de actiuni intr-o perioada de o saptamana, deoarece orizontul de timp al unui fond de actiuni este unul mai indelungat, de cel putin 3 ani. Sigur, in cazul fondurilor de indice, se poate analiza performanta acestora in perioade scurte de timp, deoarece ne ofera un indicator referitor la gradul de corelatie cu indicele pe care il copiaza. Un orizont de timp de o luna este potrivit pentru analizarea unui fond monetar, in timp ce in cazul unui fond de obligatiuni, o perioada relevanta de analiza este mai mare de 6 luni.
Si pentru ca am clarificat aspectele care determina o analiza corecta a performantelor fondurilor de investitii, va invitam sa vedeti care sunt cele mai performante fonduri de investitii aici.

N.B: Performantele fondurilor de investitii sunt calculate atat de catre societatea de administrare cat si de catre depozitarii fondurilor, astfel incat exista un mecanism suplimentar de verificare a corectitudinii lor. Aviva Investors Romania este singura societate de administrare de pe piata romanasca ale carei fonduri sunt certificate GIPS (Global Investment Performance Standards), standardele internationale de evaluare a performantelor.

Mai stiti si alte criterii care stau la baza unei analize corecte a performantelor fondurilor de investitii? Lasati-mi mai jos un comentariu. Iar daca doriti sa aflati mai multe despre acest subiect, abonati-va gratuit aici. Nu uitati sa ne vizitati si pe Facebook

Urmărește Daily Business pe Google News