- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum ne setam asteptarile legate de performantele investitiilor noastre? (p)

08 Oct, 14:05 • Redactia DailyBusiness

Am constatat ca exista multi oameni care se uita la performanta dintr-o anumita perioada a diverselor instrumente de inevstitii si il aleg pe cel mai performant, asteptandu-se ca pe un termen mai lung, clasamentul randamentelor sa ramana acelasi. Insa, asteptarile legate de randamentul investitiilor trebuie conturate in conformitate cu instrumentele investitionale alese, altfel comparatiile risca sa devina irelevante.

Cea mai buna modalitate de evaluare a randamentelor este de a le compara cu un indice din piata relevant.

Astfel, pentru instrumentele cu venit fix, cum sunt fondurile de obligatiuni, spre exemplu, un indice relevant ar fi rata medie a dobanzii pentru depozitele atrase pe piata interbancara, adica in cazul instrumentelor cu venit fix in lei, ROBID. In consecinta, pentru a selecta cel mai bun fond de obligatiuni, ar trebui sa urmarim evolutia fata de ROBID, si daca fondul de obligatiuni se situeaza constant peste aceasta valoare, atunci reprezinta o investitie potrivita in conditiile de risc scazut pe care le presupun fondurile de obligatiuni.

In cazul instrumentelor monetare, cum sunt fondurile monetare, sau chiar depozitele, un indice de piata relevant ar fi rata inflatiei. Doar daca dobanda neta a unui depozit sau randamentul unui fond monetar depasesc rata inflatiei, putem spune ca aceea este o investitie buna, sau un plasament bun pentru economii, in conditii de risc minim.

Pentru investitiile in instrumente financiare mai riscante, precum actiunile, sau un fond de actiuni, cel mai bun reper de performanta il reprezinta un indice bursier relevant pentru actiunile respective sau pentru specificul respectivului fond de actiuni. Astfel, printre cele mai relevante repere se numara indicele BET, BET-FI sau BET-XT.

Desigur exista si investitii diversificate, ce imbina aceste elemente in proportii diferite. Pentru a avea o idee cat mai clara daca ele sunt performante sau nu, nu trebuie decat sa ne construim propriul indice in care sa includem, in proportiile corecte, reperele relevante pentru fiecare investitie din portofoliu. Spre exemplu, daca ne orientam in proportie de 35% catre actiuni, 40% depozite, 25% obligatiuni, investitiile noastre pot fi apreciate drept performante daca vor depasi cumulat performanta indicelui urmator: 35% BET+40% rata inflatiei + 25% ROBID la 12 luni.

Va doriti sa stiti daca investitiile voastre performeaza? Lasati mai jos un mesaj cu structura portofoliului propriu, si va raspund.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News