Situatia din Japonia framanta o planeta intreaga, si sunt motive bune pentru asta. Ciocnirile din Africa sunt spectaculoase, insa vor influenta mai putin mersul economiei globale in comparatie cu criza din Japonia.
Japonia se afla la un minim acum: si din punct de vedere economic (cutremurul va aduce recesiune), si din punct de vedere moral (oamenii au fost loviti de cea mai mare catastrofa de la bombele atomice din 1945; apropo, coincidenta – tot pe 11 martie au avut loc si atentatele de la Madrid din 2004).
Cutremurul acesta va avea insa si efecte bune. Exista si o parte plina a paharului, iar varianta e sustinuta de voci cu greutate.
Warren Buffet, pe post de vizionar: Cutremurul din Japonia reprezinta acel tip de eveniment extraordinar (adica aparut pe neasteptate si cu implicatii masive – n.a.) care poate transforma dezastrul intr-o oportunitate. Buffet, investitor legendar datorita succesului strategiilor sale pe termen lung, crede ca acum este momentul sa cumperi actiuni la firmele japoneze pentru ca economia, inevitabil, isi va reveni.
Exista o parte plina a paharului si pentru Japonia ca natie. Cititi aici o analiza Financial Times in care sunt comparate situatia de dupa cutremurul de la Kobe din 1995 si cea actuala. Diferenta este ca ceea ce cutremurul din Kobe a distrus (increderea populatiei in traditionala atitudine de invincibilitate japoneza, pe fondul cresterii neincrederii in politicieni) s-ar putea renaste dupa cutremurul din Sendai: unitatea nationala, forta incredibila care a reconstruit tara si dupa al doilea razboi mondial.
Iar cand vorbim de a treia economie mondiala, optimismul si increderea sunt forte care chiar vor schimba lucrurile, mult dincolo de granitele Japoniei.
Cititi si:
– Cutremurul ar putea aduce Japoniei pierderi totale de peste 300 mld. $
– Economia japoneza si-ar putea relua cresterea in T4