Va aduceti aminte de orele de „conta” din clasa a 11-a la liceu? Si ma refer la ceea ce preda profesoara si ceea ce scria in manual, nu va gadniti acum la chiulurile cu colega din banca a treia sau ping-pong-ul jucat in curte. Ma credeti sau nu, dar eu trebuie sa recunosc ca ma interesau acele informatii si nu am lipsit de la nicio ora de contabilitate. Din pacate, lectiile de conta din liceu isi propuneau sa acopere intr-un trimestriu toate cunostintele de contabilitate si financiar de pe lumea asta, de la monopoluri la imprumuturi la FMI. Lucru imposibil, de altfel. Asa ca nu am invatat cat si ce m-ar fi interesat.
Anii au trecut. Eu nici nu am urmat ASE-ul si nici nu lucrez in domeniul financiar – contabil, ci in marketing. Dar intotdeauna mi-am dorit sa aflu cum se desfasoara activitatea financiar – contabila a unei companii din Romania, sa inteleg logica unor notiuni contabile de baza, despre care se vorbeste foarte mult, dar pe care putini le inteleg cu adevarat, cum ar fi: venituri, cheltuieli, achizitii, impozite, taxe, investitii, costuri etc.
Am ajuns acum cateva zile aproape din intamplare la un curs foarte interesant, de Finance for Non Finance Managers*, care, asa cum ii spune numele, isi propune ca in doua zile de curs sa explice activitatea financiar contabila unor persoane care nu au o pregatire formala in acest domeniu. Mi-au placut in mod special trei lucruri la acest curs:
1. Explica fluxurile financiare si contabile dintr-o firma intr-un mod rational, de tip cauza-efect. Adica afli nu doar cum decurg lucrurile, ci si de ce se intampla asa. Face lumina intr-o zona care pentru multi este gaura neagra. Sunt unii termeni in finante care provoaca dureri de cap doar cand ii auzi, cum ar fi „obiecte de patrimoniu”. Dar atunci cand afli ca in spatele lor este de fapt ceva logic, atunci le intelegi si le retii mult mai usor;
2. Aseaza in centrul explicatiilor functionarea unei firme reale din Romania si modul in care circula banii: de unde vin, unde se duc si ce se intampla cu ei;
3. In contextul unui discurs public preponderent anti-sistem si anti-stat, cursul de Finance for Non Finance Managers are un mare merit: prezinta si perspectiva statului asupra motivului pentru care exista taxele actuale si de ce sunt colectate asa.
Mi se pare ca un astfel de curs sau unul asemanator ar trebui inclus la categoria cultura generala si predat cat mai multor oameni. Nu ma refer la finantisti sau contabili, ci la persoane din diferite domenii de activitate, care sa inteleaga mai bine lumea in care traiesc. Doar si faptul ca iti formezi un vocabular de termeni financiari pe care ii utilizezi apoi candi citesti sectiunea Finante – Banci de pe DailyBusiness.ro sau Wall Street Journal mi se pare un beneficiu foarte util. Este adevarat ca nu poti retine atat de multe notiuni in doua zile, dar tocmai de asta exista si bibliografie, nu? Dar voi ce faceati in ora de conta din liceu?
* Curs organizat de Axioma Solutions