- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Hardware

Cum se dau peste cap prognozele IT

10 Sep, 10:34 • cristian.lacraru

Conform Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, printr-un Proiect de Ordonanta de Urgenta, in anul scolar 2008-2009 se vor aloca 120 de milioane de euro pentru cumpararea a 300.000 de calculatoare tip desktop pentru elevii din primul an de liceu, scoli de arte si meserii dar si profesori. Intregul program are o valoare de 310 milioane de euro.

Initial s-a discutat despre laptop-uri. Se vehiculau chiar 400.000 de calculatoare. Guvernul s-a razgandit insa in privinta laptopurilor, alegand desktop-ul. Parerile sunt impartite. Unii spun ca era mai bine sa fie laptop-uri pentru ca sunt portabile si usor de manevrat. Cei mai multi spun insa ca e mai bine cu desktop-uri pentru ca le poti face upgrade mai ieftin.

Exista in acest program doua aspecte. Este vorba de o licitatie publica in parteneriat public-privat, cu o singura firma. E foarte greu de crezut ca o firma, fie ea cat de mare, va putea aloca cateva sute de mii de calculatoare, toate la fel, pentru anul scolar 2008-2009. Din orice punct de vedere. In primul rand nu le poate avea pe toate. Probabil ca va subcontracta mai multe alte firme. Apoi ganditi-va la livrarea acestor calculatoare. Cum le duci la elevi? Ii pui sa vina fiecare sa ia calculatorul dintr-o magazie? E aproape imposibil sa le depozitezi. Exista posibilitatea sa trimiti calculatoarele catre centrele scolare din fiecare judet. Insa distributia catre fiecare scoala ar fi extrem de dificila.

S-ar fi putut apela la cupoane, gen Euro200. Cupoanele ar avea succes doar daca s-ar pastra ideea de Euro200 prin care fiecare isi configureaza propriul sistem. Dar se pare ca toate calculatoarele vor fi la fel. Imposibil deci de apelat la cupoane desi poate ca ar fi fost cea mai corecta solutie. Nu stiu ce firma de curierat se poate implica intr-o livrare de marimea programului guvernamental.

Si ar mai fi un aspect foarte important. IDC a prognozat aceasta investitie din partea guvernului? Daca nu, doare tare. Pentru ca anul trecut s-au vandut in toata tara peste 800.000 de calculatoare. Ori daca mai pui cateva sute de mii de bucati date prin acest program al Guvernului, ai stricat complet predictiile pentru anul acesta si anul viitor. Cine stie cate se vor livra, cati din posesori vor face upgrade si ce tip de upgrade sau cati dintre ei vor cumpara alt sistem dupa cei patru ani de utilizare.

La cateva sute de mii de sisteme date catre elevi, toate fiind la fel, inseamna ca exista si un plan de software care va fi instalat pe acestea. Nu ma gandesc la cine va instala softul, ci ma gandesc la cine va da softul respectiv. Afacere foarte mare sau chiar prea mare pentru un timp asa de scurt, adica nu prea durabila si cu sanse mari de destabilizare a pietei si a jucatorilor importanti.

Si daca te gandesti la business, Guvernul nu a spus nimic despre un program de training in care sa includa aceste calculatoare. Dar pentru a avea succes si a nu avea un calculator in sufragerie cu un mileu si peste de sticla, este nevoie si de un training, fie el minimal. Asa ca firmele de trainig IT pot trage multe de aici.

Deocamdata lucrurile nu sunt prea clare. Dincolo de anul electoral, nu cred ca este posibil sa duci la bun sfarsit un astfel de proiect, fara a tine cont de razgandelile si intarzierile de pana acum. Dar daca programul reuseste, vor aparea schimbari serioase in piata. Unii vor creste ca Fat Frumos iar altii vor da din colt in colt ca nu vor avea cui sa vanda.

Urmărește Daily Business pe Google News