- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum vor evolua bursele in 2010?

23 Dec, 13:02 • cristian.cochintu

Anul 2009 a fost unul foarte bun pentru pietele financiare, dupa un prim trimestru dezastruos. Ultimele 9 luni au reprezentat o crestere excesiva a indicilor bursieri, marfurilor, metalelor si o depreciere a dolarului american. Apetitul fata de risc s-a schimbat brusc, in momentul in care pretul includea in totalitatea evenimentele negative care ar fi aparut in economie, iar investitorii au inceput sa anticipeze revenirea economiei globale si iesirea din recesiune. Cel mai mare merit pentru aceasta evolutie este al bancilor centrale, in special al FED-ului, pentru infuziile uriase de lichiditate, metode neortodoxe menite sa salveze sistemul financiar si sa distruga puterea de cumparare a dolarului, si implicit valoarea datoriilor imense. Colaborat cu randamentele aproape de zero ale instrumentelor fara risc, i-a determinat pe investitori sa se imprumute in dolari si sa investeasca in activele cu risc. Preturile acestora includ revenirea rapida si substantiala a economiei globale, dar in ultima perioada cea americana a depasit asteptarile, spre deosebire de celelalte economii care nu au inregistrat progresul asteptat, ce ar fi dus la o politica monetara agresiva si la un randament superior dolarului (euro, francul, lira, dolarul australian si noua zeelandez). Astfel piata a inceput sa speculeze aparitia inflatiei si o schimbare in planul initial al FED-ului de a mentine dobanda la un nivel exceptional de mic pentru o perioada extinsa, cuvinte repetate obsesiv de Bernanke, si incluse in pret in totalitate – devalorizarea USD .

Din punct de vedere funadamental evolutia din 2010 va depinde in mare parte de masurile pe care le va lua sau nu FED-ul, daca vor majora dobanzile si cand, daca vor combate sau nu cerea crescuta pentru dolari prin crearea altora pentru a mentine stabilitatea preturilor activelor financiare si imobiliare, a caror depreciere ar afecta FED-ul si fondurile de pensii in special.

Din punct de vedere tehnic va propun 2 variante, una pesimista si una optimista pentru 2010, pe baza uneia din teoriile lui Dow „Istoria se repeta”, prin 2 comparatii relevante pentru situatia actuala: figura de intoarcere pe minim (Head&Shoulders), rally in pana ascendenta (rising wedge) pana la 50%.

[img=541]dji 1929-1930[/img] In septembrie 1929 Dow Jones atinge nivelul istoric maxim – aprox. 380 puncte, dupa care urmeaza o deprecire rapida de aprox. 50%, pana sub 200 puncte, in decurs de 10 saptamani, fiind foarte asemanatoare cu cea din octombrie 2007 – martie 2008. Apoi piata are o revenire rapida, pe minime se formeaza un Head&Shoulders Reversal identic cu cel format pe minime in acest an (vizibil pe un time-frame mai mic). Evoluand dupa figura de intoarcere, DJIA recupereaza 50% in 5 luni dupa un rally cu o singura corectie mai importanta, similar evolutiei ascendente din acest an. Apoi a urmat evolutia puternic descendenta cunoscuta ca Marea Depresiune din 1930, in care DJIA a pierdut 90% fata de nivelul maxim.

[img=544]sp500 2003[/img] In 2003 indicii au revenit puternic dupa scaderea de 50% din perioada 2000-2002, cu un rally asemanator cu cel din 2009. Pe minime s-a format un triple-bottom, si apoi o pana ascendenta cu o singura corectie, pana la 61.8 Fibbo din trendul descendent, aproape de varful figurii, dupa care a urmat o usoara corectie, consolidare intre 50 si 61.8 Fibbo. S-a format o figura de continuare si a urmat un bull market de 3 ani.

Profit de aceasta ocazie pentru a va anunta ca Admiral Markets AS, reglementata in Uniunea Europeana – MiFID, si-a deschis conturi in Romania prin Raiffeisen Bank, in RON, EUR si USD. Astfel, alimentarea si retragerea fondurilor va fi mult mai rapida si rentabila.

Va urez sarbatori fericite si un An Nou plin de realizari si prosperitate!!!

Cochintu Cristian
Analist Financiar Admiral Markets
www.admiralmarkets.ro

Urmărește Daily Business pe Google News