Europa are o orientare tot mai clara. Vrem, nu vrem, statele isi vor ceda suveranitatea si continentul va deveni o uriasa tara, cu „judetele” Germania, Franta, Cehia, Romania, Bulgaria etc. 27 sau poate mai multe, vom vedea.
Liderii continentali isi arata intentiile cat se poate de transparent. Va exista o institutie care va superviza toate bugetele. Mai intai pentru zona euro, dar probabil ca zona euro se va extinde. Daca lucrurile vor evolua ca pana acum (adica nu va interveni cine stie ce „accident” economic sau geo-politic), Romania si celelalte tari estice vor adopta si ele moneda unica.
Nu credeti? Amintiti-va cum a fost cu accesul in Uniunea Europeana. „Nu ne vor primi pentru ca avem prea multa lene, birocratie si coruptie”, ziceau pesimistii. Pana la urma ne-au primit. Nu am devenit mai harnici, eficienti si cinstiti. Dar asa au cerut-o interese mai presus de vointa si calitatile noastre.
Sistemul bancar se va unifica si el. Mecanismul unic de supraveghere a fost deja anuntat.
Europa va avea, mai devreme sau mai tarziu, o singura moneda, o singura banca centrala si o institutie care va functiona ca un prim-ministru suprastatal. Cum va fi atunci pentru Romania si pentru romani?
O singura moneda
Dupa ce vom adopta euro, ne putem astepta ca preturile sa creasca, prin aliniere la celelalte tari, o data si brusc. Nu foarte mult, pentru ca nici diferentele nu mai sunt prea mari. Apoi va urma inflatia obisnuita, la euro.
Salariile insa nu vor tine pasul, decat in eventualitatea, foarte putin probabila, ca orasele Romaniei vor fi impanzite, de exemplu, de fabrici Opel, BMW si Audi.
Degeaba ii zici romanului „european”. Cata vreme nu produce ca neamtul, nu poate castiga la fel.
O singura banca centrala
Aici trecerea va fi poate ceva mai usoara. Bancile comerciale locale deja respecta norme occidentale, mai ales ca majoritatea activeaza ca divizii ale marilor grupuri bancare din Vest.
Asta nu inseamna ca vom lua credite la dobanzi la fel de avantajoase ca occidentalii. Bancherii vor continua sa isi plieze oferta pe puterea de cumparare a clientilor. Oricat de european va fi romanul, tot mai riscant decat neamtul va ramane, atat timp cat are venit mai mic.
Agentiile internationale nu vor mai zice, poate, „rating de tara”, ci „rating de zona” (sau poate cine stie, „de judet”!), dar nota acordata va avea acelasi efect: avantaj numai pentru cine e bun de plata.
Un singur „prim-ministru”
Va fi mai bine pentru noi, daca admitem teoria „romanii nu se pot guverna singuri”. Mare noroc sa avem un neamt sau un belgian care sa stea la Bruxelles si sa „repare” bugetul facut prost de guvernantii de la Bucuresti.
In realitate, cu bani putini nu putem spera la un buget mare. Poate doar la unul mai bine administrat. Cata vreme suntem mai saraci decat italienii sau francezii, nu vom avea sosele si spitale ca ei. Iar simplul fapt ca ne numim europeni nu ne aduce si bogatia.
Dar hai sa presupunem ca „premierul de la Bruxelles” isi va pune toata priceperea la dispozitie ca sa ne ajute sa carpim mai bine. Numai ca el, oricat de priceput ar fi, nu va reusi sa stapaneasca in amanunt toate problemele punctuale ale Romaniei. Mai ales ca va avea si altele pe cap.
Iar premierul de Bucuresti va proceda asa cum procedeaza majoritatea romanilor fata de sef. Va incerca sa ii faca acestuia pe plac, sa-i prezinte un proiect de buget cat mai frumos, impachetat cu funda rosie. In decizia celui de la Bruxelles, de acceptare sau respingere a proiectului, vor cantari mai multi factori, printre care eleganta fundei, relatia cu premierul de la Bucuresti (respectiv daca partidele celor doi fac parte sau nu din aceeasi Internationala), precum si alte presiuni, din Romania sau din afara.
Vestul tot incearca sa-si arate generozitatea exportand bunastarea prin extinderea structurilor europene. Deocamdata, mai degraba izbuteste sa importe problemele Estului. Si nu prea apar semnale ca tendinta se va schimba.