Asistam zilele acestea la cea mai ampla operatiune anti-coruptie in vamile romanesti. Analistii s-au intrecut in a intoarce pe toate fetele situatia si a da raspunsuri.
In lipsa certitudinilor reale – doar traim in Romania si trebuie sa avem rabdare ca sa intelegem ce se intampla „in spatele usilor inchise” – voi enumera aici cateva intrebari importante. Cine da raspunsurile corecte va obtine poate, prin generalizare, si un diagnostic asupra evolutiei tarii in urmatorii ani.
– Sutele de arestari din vami sunt o operatiune reala sau un flash comandat politic (pe fondul scandalului Schengen in care suntem acuzati de granzii UE ca suntem corupti si gazduim crima organizata)?
– Efectele vor fi durabile (adica mai putina coruptie in vami de-acum inainte) sau vor trece ca o ploaie de vara? (sa nu uitam ca singurul precedent cu zeci de arestari, in vama Otopeni, a avut loc chiar inainte de aderarea la UE, dupa care s-a lasat iar linistea)
– Sistemul politic actual (unul dintre beneficiarii principali ai sumelor scurse sub forma de spagi dinspre vami, dupa cum speculeaza presa) are maturitatea de a se abtine de acum inainte sa mai tolereze / incurajeze coruptia in vami? Mai pe romaneste, vor reusi sa traga concluzia „asa nu mai merge, UE e cu ochii pe noi” sau vor prefera „nicio problema, schimbam metoda”?
Va invit sa raspundem impreuna – poate ca mai multe idei ne vor contura o imagine mai completa despre sansele de a reduce cu adevarat coruptia in vami, si, prin efecte indirecte, si in alte sisteme publice.