Zilele trecute INS a facut publice datele privind costul orar cu capitalul uman, pentru ultimul trimestru din 2009. Datele sunt usor surprinzatoare deoarece indica mici cresteri in domenii de activitate cu mari probleme in aceasta perioada (ex: constructii). Avand in vedere ca in aceasta perioada (trim IV 2009) se acorda anumite bonusuri /prime, consider ca e mult mai relevanta comparatia cu aceeasi perioada a anului 2008 decat cu trim III 2009.
Potrivit INS, costul orar al fortei de munca a inregistrat o rata de crestere de 0,93% fata de trim III 2009 si [B]2 % fata de trim IV 2008 [/B].
Datele brute, pe domeniile cu cele mai mari fluctuatii, sunt:
– Comparativ cu trim III 2009
o In costructii cresterea a fost de 8%
o In activitati profesionale, stiintifice si tehnice – 6%
o In IT&C- 6%
o Scaderi semnificative apar in invatamant (-12%), Industria extractive (- 9%), productie si furnizare energie electrica, gaze, apa calda (-6%)
– Comparativ cu trim IV 2008:
o In industria extractiva (15%)
o In distributia apei , salubritate, decontaminare (8%)
o In productia si furnizarea energiei electrice, gaze, apa calda (7%)
o In administratia publica (-10%)
o In sanatate si invatamant (- 3%)
Totodata INS a publicat si situatia salariului mediu brut pe economie, care a scazut cu 2,8 la suta, in ianuarie 2010, fata de luna anterioara, atingand valoarea de 1.967 lei, in timp ce castigul salarial mediu net s-a diminuat cu 3,5 la suta pana la 1.426 lei. (Scaderea nu foarte mare poate fi datorata acelorasi premii si bonusuri acordate in dec 2009).
Insa in cazul celor mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, cum sunt cele de mai jos, nu se mai pune problema unor diferente date de bonusare ci de o scadere reala a veniturilor angajatilor. Domeniile cu scadere majora sunt:
– silvicultura si exploatare forestiera (-34 la suta),
– metalurgie, petrol, farmacie (intre -23 la suta si -30 la suta)
– telecomunicatii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (intre -16 la suta si -19 la suta).
– captarea, tratarea si distributia apei, extractia minereurilor metalifere; activitatile de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), servicii anexe extractiei, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din tutun. (-16%)
In alte domenii s-au consemnat cresteri ale salariilor medii nete, in ianuarie 2010 fata de luna precedent:
– cu pana la 38 la suta in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii,
– spectacole, culturale si recreative, sanatate si asistenta sociala, invatamant, transporturi pe apa (intre +12 la suta si +19 la suta).