- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce a recomandat FMI impozitarea bogatilor

27 May, 11:21 • Redactia DailyBusiness

„Nu scadeti salariile, impozitati bogatii”, i-au sfatuit reprezentantii FMI pe guvernantii romani, potrivit declaratiei lui Dominique Strauss-Kahn, seful institutiei. Care sa fie explicatia acestei recomandari?

Nu-i un secret ca Fondului Monetar International ii pasa de saracii nostri tot atat de mult cat ii pasa guvernatorului BNR Mugur Isarescu de rezultatul Cupei Somaliei la fotbal. Cine considera insa FMI un capcaun insetat de sangele popoarelor nu tine cont de cateva aspecte.

FMI nu da nimanui bani cu forta. Dar atunci cand elibereaza un imprumut, vrea sa aiba siguranta ca va primii banii inapoi. Nicio banca nu vrea sa-i moara debitorul, pentru ca va avea bataie de cap cu procedurile de succesiune. Banca isi doreste debitori sanatosi, capabili sa munceasca si sa plateasca la timp ratele, cu tot cu dobanzi. Ca sa isi ia banii inapoi fara eforturi.

In cazul de fata, debitorul este Romania, cu parametru de sanatate deficitul bugetar. Poate ca expertii Fondului au auzit la televizor rationamentul economistului Liviu Voinea si au aflat ca reducerea pensiilor mici cu 15%, de exemplu, nu ajuta prea mult la refacerea bugetului. Ba mai implica si riscul unor tulburari sociale, cu efecte negative in plan economic.

In Romania exista circa 3,5 milioane de pensii sub 1.000 lei pe luna. 15% din toate aceste pensii inseamna aproximativ 1 miliard de euro pe an, adica sub 1% din produsul intern brut (PIB). Daca mai socotim ca acesti bani nu vor mai intra in consum, vom vedea ca aportul la buget va fi si mai mic, deoarece vor scadea taxele achitate de comercianti. Pe scurt, generam tensiuni fara sa obtinem in schimb mare lucru.

Cota unica de amputare, pardon, de impozitare, si-a dovedit eficienta in vremuri normale, cand economia crestea an de an si tara nu avea nevoie sa se imprumte la FMI. Acum nu mai traim vremuri normale. De cand a venit la putere guvernul Boc, pardon, de cand a inceput criza, economia inregistreaza scaderi.

Acum trebuie sa gasim bani ca sa micsoram deficitul bugetar. Iar FMI crede, probabil, ca banii saracilor nu sunt suficienti.

Interesanta, in acest context, declaratia Elenei Udrea, ministrul Dezvoltarii. „Daca Patriciu (unul dintre bogatii Romaniei – n.r.) si-ar plati datoria la stat, nu am taia pensiile mici”, a spus reprezentanta Guvernului la B1TV, potrivit cotidianului Evenimentul zilei.

O situatie oarecum tragi-comica. „Pensionarule, trebuie sa iti tai din pensie pentru ca omul bogat nu isi achita datoriile fata de mine”, este mesajul statului roman. „Si ce astepti, statule, sa iti prestez eu servicii de recuperare a creantelor?” – ar putea raspunde pensionarul.

Urmărește Daily Business pe Google News