80% dintre romani stiu ca este foarte important sa economiseasca (fata de 75% anul trecut), aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania, finalizat in mai 2010, si ale carui rezultate au fost prezentate in cadrul Conferintei „Financial Markets Research Conference 2010” Cu toate acestea, doar 15% dintre romani resusesc sa economiseasca, chiar si putin, potrivit aceluiasi studiu.
De unde vine discrepanta mare intre numarul de romani care constentizeaza nevoia economisirii si numarul celor care fac si un pas in aceasta directie si pun bani deoparte?
Desi cea mai uzitata explicatie este „Nu imi ramane nimic din banii pe care ii castig pentru a economisi ceva”, o alta posibilitate se leaga de accesibilitatea produselor de economisire/investitie. Astfel, exista o perceptie destul de raspandita in randul romanilor, conform careia pentru a economisi este nevoie de sume mari. Aceasta perceptie se bazeaza de multe ori pe experienta depozitelor bancare, care sunt constituite de la o anumita suma in sus.
Insa exista alte metode de economisire, cu grad de risc similar cu al depozitelor bancare, si mult mai accesibile din punctul de vedere al sumei depuse, cum ar fi fondurile de investitii (in principal, fondurile monetare si de obligatiuni sunt comparabile in punct de vedere al riscului cu depozitele bancare).
Astfel, investitia minima intr-un fond de investitii este egala cu valoarea unei unitati de fond. Scanand piata, valoarea medie a unei unotati de fond la fondurile mutuale si de obigatiuni este de 19.8 RON, adica aproximativ 20 de lei (media este calculata la data de 16 iunie 2010, luand in calcul VUAN-urile fondurilor monetare si de obligatiuni de pe piata romaneasca, si excluzand 2 fonduri cu valoarea unitara peste 100 RON – excluderea a fost facuta pentru a nu distorsiona media). Deci, pentru a incepe sa economisesti, ai nevoie de un capital initial de aproximativ 20 de lei (contravaloarea unei prajituri si a unui suc la o cofetarie). Dupa aceea, poti depune bani de oricate ori doresti, si in ce cuantum doresti.
Acelasi studiu GfK arata ca 60% dintre romani prefera sa economiseasca in vederea unei achizitii importante, in detrimentul contractarii unui credit pentru finantarea respectivei achizitii, cum ar fi renovarea casei, schimbarea aparatelor electrocasnice din bucatarie, schimbarea masinii, o casa pentru copil, etc.
Mai jos analizam cum putem acumula economii importante pe perioade indelungate prin eforturi minime lunare. Se considera un fond de obligatiuni cu un randament anual de 7% (am luat in calcul aceasta valoare, deoarece ea este apropiata de cea a titlurilor de stat recent emise de Ministerul Finantelor), si o contributie lunara, constanta de 50 de lei, respectiv 80 de lei.
[img=618][/img]
In consecinta, cu un efort minim lunar, dupa 5 ani, putem sa reamenajam casa, sa schimbam o parte a mobilei, sa ne ducem copilul la Disneyland, dupa 10-15 ani, putem sa platim pentru nunta copilului, iar pe termen lung, putem avea un avans pentru o casa noua, sau un supliment de pensie.
Avand acestea in vedere, cati dintre noi pot afirma in mod realist ca nu au bani de pus deoparte?
Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici pentru a primi gratuit pe email informatii similare.