- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce avem nevoie de scutul americanilor? Neutralitatea, o utopie?

05 Feb, 15:29 • Redactia DailyBusiness

Romania a ales sa permita SUA sa desfasoare pe teritoriul tarii rachetele sol-aer ce vor face parte din viitorul scut anti-racheta ce va apara din 2015 Europa de Est. O decizie anuntata de autoritatile romane ca un adevarat succes diplomatic. Este oare asa ?

Vechiul scut anti-racheta propus de Administratia Bush urma sa acopere doar Nordul Romaniei. Scutul lui Obama, in fapt un sistem de rachete sol-aer coordonate prin satelit ce ar urma sa intercepteze in cateva secunde orice racheta venita de la iranieni sau cine mai stie de unde, acopera intreaga Romanie. Nu e infailibil, sa nu ne facem iluzii. Nu rivalizeaza cu planul lui Bush, este doar un fel de ”aratat pisica” in stil american.

Includerea Romaniei sub umbrela de securitate contribuie insa la intarirea perceptiei de tara sigura in ochii investitorilor straini. Nimeni nu investeste intr-o tara nesigura. Intrarea Romaniei in NATO a schimbat fundamental perceptia asupra Romaniei. E de necontestat !

Ideea de neutralitate nu exista. E o copilarie sa crezi ca poti rezista ”independent” intr-o lume guvernata de interese geostrategice. A fi membru NATO iti aduce, macar in principiu, pana la proba contrarie (Doamne fereste!), garantia ca, la nevoie, vei fi aparat in fata unui atac extern. In plus, e bine stiut ca, la cate interese economice straine sunt in Romania, autoritatile nu fac altceva decat sa joace rolul necesar pentru a le pune in practica.

Dincolo de argumentele pro, bineinteles ca sunt si multe contra. Lasand la o parte argumentele in genul ”stapanul american si sclavul roman”, invocate in special pe bloguri anonime (chiar nu inteleg cum vine treaba asta – sa iti faci un blog, sa lansezi teorii, nu zic, interesante, sa ai pretentia sa te citeasca lumea, dar sa nu ai curajul sa iti asumi opiniile) exista multe semne de intrebare legate de decizia CSAT de joi.

A deranjat modul in care a fost luata decizia, in pripa, servita apoi publicului drept o mare victorie a diplomatiei romanesti. Sa fim seriosi, pana la urma America ne-a ales pe noi, nu invers.

S-a spus ca prin instalarea scutului, ne vom raci si mai mult relatiile cu Rusia, tocmai cand incercam sa le dezghetam si sa cautam oportunitati pe cea mai mare piata de desfacere din lume.

Sa fim seriosi. Cu rusii nu am fost niciodata intr-o relatie prea buna, nici cand eram aliatii lor in Tratatul de la Varsovia.

S-au invocat represaliile economice. Deja platim cel mai scump gaz din Europa. Rusia nu ne-a oferit niciodata nimic, poate doar ne-a laut de fiecare data ceva, de la ceasuri :), la tezaur, la Basarabia, la resurse.

Si, in plus, nici nu cred ca am contat vreodata in relatia ruso-americana. Nu cred ca si-au pus problema sa ne ia in seama, sa asculte ce avem de spus. Si-au impartit totodeauna sferele de influenta dupa cum au vrut.

„Prin amplasarea scutului anti-racheta, am fost transformati intr-o tinta pentru teroristi”. Chiar crede cineva ca, daca ar fi fost vorba sa reprezentam un obiectiv important pentru teroristi, nu ar fi putut actiona in voie pana acum?. Iar ocaziile au fost multe. Summitul NATO, vizita lui Bush etc.

S-a vorbit despre cat ne costa aceasta afacere, ca platim prea mult, ca de ce platim, etc ?

Pe lume nimic nu e gratis. Am intrat in UE oferind drept oferind francezilor BRD si Dacia, austriecilor BCR si Petrom, tocmai in momentele cand se aflau la presedintia UE.

Le-am oferit americanilor de la Bechtel Autostrada Transilvania.
De la englezi am cumparat fregatele. Probabil ca mai avem de platit.

Vine scutul anti-racheta, vor mai fi avioanele multirol (pot sa pun pariu ca le cumparam de la americani, chiar si second-hand), sistemul de securizare a frontierelor etc.

Toate aceste afaceri reprezinta nota de plata pentru asigurarea securitatii Romaniei. Dincolo de prostiile nationaliste, de argumentele vadimiste, ar trebui sa realizam ca traim intr-o lume guvernata de interese.

Elvetia, exemplul scos tot timpul in fata de contestatarii de serviciu, este un caz aparte, pentru ca a avut inteligenta de a-si asuma rolul de pusculita planetara, de seiful sferelor de influenta. Intr-o lume in care interesele sunt tot mai pe fata, iar guvernul mondial nu mai e de mult un subiect science-fiction, nici elvetienii nu mai sunt insa atat de independenti. Au fost fortati recent sa renunte la o parte din secretele bancare.

Sa nu se inteleaga ca am primit cu bucurie vestea amplasarii scutului anti-racheta. Sunt contra inarmarii, violentei si amenintarii. Insa intr-o lume guvernata de puterea militara, dar mai ales de cea financiara, Romania are, cel putin in acest moment, putine, sau poate niciun argument pentru a invoca neutralitatea. Sau poate ca avem si nu le stiu eu…..

Urmărește Daily Business pe Google News