Motto:
„Avem o lege, cum procedam?”-
(Forumul Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti-www.ccj.ro)
Pentru ca e si el mic?, ar spune unii, mai in gluma mai in serios. In orice caz mi se pare ca nu e foarte fortata comparatia cu un copil care darama in calea sa castelul de nisip pe care l-a construit cu oarecare migala, doar de dragul de a ajunge cat mai repede la noile jucarioare insirate pe nisip.
Vorbeam in postul anterior de o ordonanta de urgenta pentru modificarea codului fiscal, ordonanta ce se anunta a intra in vigoare in data de 15 aprilie. Intre timp aceasta ordonanta a capatat si un nume (OUG nr 22/2007) fiind publicata in Monitorul Oficial nr 230/2007.
Nu vreau sa mai revin acum la fondul problemei legat de plata TVA in vama pentru importuri, dat fiind ca subiectul este suficient de discutat in mediile de specialitate. Ma preocupa mai mult problema procedurala de adoptare a acestei ordonante de urgenta . Din dorinta „suprema” de a face rost de bani, guvernul nostru uita uneori ca procedura e importanta. E de inteles as spune, asa cum e de inteles si copilul care darama castelul pentru a-si implini nevoile.
Dar tocmai din necesitatea de a nu strica ce s-a construit, procedura e importanta. Respectarea procedurii este singura varianta de asigurare a garantiei impotriva abuzurilor, a instabilitatii si a impredictibilitatii. Dar nu numai. Respectarea procedurilor este forma prin care guvernul ( sau orice institutie publica sau nu) demonstreaza ca este politicos cu partenerii sai si ca la urma urmei ii respecta. Asa cum nici un om matur nu isi permite sa-si satisfaca nevoile fiziologice in plina strada , doar pentru ca atunci ii „vine”, nici guvernul nostru nu are voie sa ignore procedurile( formalismele) doar pentru ca are nevoie de bani urgent; nevoia de bani nu e un motiv suficient si nu justifica inlaturarea procedurilor.
Procedura este forma care tine fondul, in lipsa careia ar domni fara discutie un haos generalizat. Nu doresc neaparat sa fac aici apologia formalismului pentru ca trebuie sa recunosc uneori in viata cotidiana toti simtim nevoia sa mai lasam un pic regulile si procedurile de-o parte. Si uneori-atunci cand intr-adevar ne permitem- o facem.
Guvernul insa, nu-si poate permite acest lucru niciodata si e lesne de inteles de ce. Si totusi nu a inteles sau se face ca nu a inteles. A vrut bani, a obtinut bani: goal achieved. Dar la fel de bine ar fi putut sa-si doreasca propriul dvs apartament sau banii dvs din cont sau dizolvarea parlamentului. Pentru asta sunt facute insa procedurile: procedura este- dupa cum am mai spus- garantia impotriva deraierilor, fie ca ne place sau nu.
In fond este bine sa va spun inca o data ca aceasta ordonanta de urgenta, din punct de vedere legal nu este in vigoare in acest moment. Ea poate intra in vigoare abia la anul pentru ca asa dispune art 3 si 4 din Codul Fiscal si art 59 din Legea nr 24/2000, articole care se preocupa de procedura adica de stabilitate, predictibilitate si respect si in care se mentioneaza expres ca o lege de modificare a codului fiscal nu poate intra in vigoare in cursul unui an fiscal ci doar cel mai devreme la inceputul anului fiscal ulterior.
Consecinta? Pentru importurile din afara UE in acest moment, din punct de vedere strict juridic nu trebuie sa platiti TVA in vama. Desigur insa ca putini vor fi aceia care nu se vor conforma modificarii si vor decide sa lupte cu sistemul si e de inteles si asta (sau nu): e greu sa lupti cu un copil razgaiat!