- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

De ce s-a dezvoltat turismul in Turcia

19 Aug, 15:19 • Redactia DailyBusiness

11 zile la Kusadasi, Turcia, cu 500 euro de persoana. In aceasta suma intra transportul cu autocarul, cazare, 3 mese pe zi si doua croaziere, una pe Bosfor si una pe marea Egee, cu excursii la Troia, Milet, Efes, Pamukkale.

Adevaratele atractii, care „fac diferenta” fata de litoralul romanesc? O las pe amica mea, care mi-a povestit sejurul, sa le enumere:

* Meniuri de la 5,5 pana la 8,5 lire turcesti, adica echivalentul la 11-17 lei, la restaurant, nu la fast-food, pretul incluzand bautura (de exemplu bere, dar si vin la pahar, deci consumi atat cat vrei, nu minim 750 mililitri, ca la majoritatea carciumilor din Romania, unde n-am inteles niciodata de ce trebuie sa bei un merlot sau un pinot noir numai la sticla).
* Ospatarii sunt atat de politicosi, ca te intrebi daca cumva nu te-au confundat cu vreun VIP.
* Pe plaja – nici un fel de muzica la statie. Cine are chef de rock, pop, jazz sau manele, asculta la casti, sa nu ii deranjeze pe ceilalti.
* Nu se joaca fotbal sau volei pe malul marii, astfel ca nu risti sa iti cada o minge in cap.
* Nu exista vanzatori ambulanti care sa iti ofere cu strigate asurzitoare covrigi, bureti, namol si nici fotografi cu maimute dansatoare pe spinarile turistilor.
* Este interzis sa mananci pe cearceaf (sau pe sezlong), asa ca te poti bronza in curatenie si fara sa iti aduca vantul vreo punga de plastic in fata.

In aceste conditii, nu ne mai miram de ce statiunile din Turcia sunt asaltate de vizitatori. Si intelegem ca turismul poate fi o afacere infloritoare, chiar si fara mari eforturi de management. Trebuie doar sa tii cont de un fapt simplu: oamenii merg in concediu sa se relaxeze, nu sa se intoarca acasa mai obositi decat au venit.

Urmărește Daily Business pe Google News