Care este motivul principal pentru care bursele inregistreaza cresteri sau scaderi? Raspunsul aparent este starea economiei, ceeace este adevarat, dar doar intr-o masura limitata. Pe termen lung (ani) nu poate exista o decorelare intre economie (companiile listate) si indicii bursieri. Insa pe perioade mai mici pretul poate avea variatii de peste 100% fara ca situatia in economia reala sa varieze atat de mult.
Raspunsul cel mai corect este ca pretul se formeaza in functie de cerere si oferta. Insa cine este cererea si cine este oferta in cazul pietelor bursiere ?.
Este greu sa incadrezi toti investitorii de la bursa in doar doua categorii insa fortand un pic nota putem avea doua categorii : detinatori slabi si puternici (weak holders / strong holders)
Detinatorii slabi sunt acele persoane care intra in bursa fara vreo strategie clara si fara a cunoaste exact ce marfa (emitenti) cumpara. Cele mai intalnite motivatii pentru cumparare sunt „pentru ca a crescut mult” sau „pentru ca am citit cutare stire pozitiva”.
Acesti cumparatori sunt numiti „slabi” (weak) pentru ca neavand o strategie clara nu stiu
cand sa vanda daca mai creste, sau cand sa vanda daca scade. De obicei in cazul in care creste fie vand foarte repede si nu beneficiaza de o mare parte din crestere, fie nu vand sperand mereu la mai mult si ajungand sa piarda intr-un final tot profitul. Iar in caz de scadere, se panicheaza, si fie vand imediat, dupa care pretul revine fie nu vand deloc si raman cu ele in asteptarea revenirii.
Cumparatorii puternici (strong) sunt acele persoane, sau investitori care se ghideaza dupa o strategie clara, care a functionat si care desi nu este perfecta de obicei functioneaza. Nimeni nu poate tranzactiona perfect la bursa, orice investitor are si pierderi la activ, insa ce ii deosebeste pe experimentati de cei novici este rigoarea in a aplica o strategie. Cumparatorii puternici sunt cei care deobicei actioneaza proactiv cu piata si cumpara cand stirile sunt apocaliptice si piata se prabuseste si vand cand aparent totul merge perfect.
Si totusi de ce uneori bursa creste pe stiri proaste sau scade pe stiri bune?
Continuarea pe
www.marketroller.ro
sau