Am vazut zilele trecute [url=http://www.imdb.com/title/tt0416706/]un film[/url] despre serialul [url=http://www.imdb.com/title/tt0081856/]”Dinastia”[/url], produs in urma cu 30 de ani. Felul cum munceau acei oameni spune multe despre stilul de viata american.
De la finantatori si producatori pana la ultimul actor, toata lumea implicata in proiect trebuia sa urmeze un singur tel: cat mai multi telespectatori, ca sa vina cat mai multi bani. Cu o concurenta puternica, in care stralucea celebrul „Dallas”, nu era timp de intelectualisme si alte framantari interioare fara sens.
Producatorii decid ca unul dintre personaje, homosexual, sa se „vindece”, indragostindu-se de o femeie. Asta voia publicul, dupa cum aratau studiile. Erau anii ’80, epoca „moral majority”, cu mult inainte de „political correctness”.
Actorul care joaca personajul, Jack Coleman are o tresarire de personalitate: „Despre asta e vorba, aflam ce le place si aia le dam? Unde mai e arta, ca mesaj social?” Dar nimeni nu ia in calcul problema lui de constiinta. Money talks.
Cateva episoade mai tarziu, este nevoie de o poveste siropoasa cu un print dintr-o tara exotica. Dar cum sa se numeasca tara? Dintre toate variantele propuse, s-a optat pentru cea mai placuta denumire: Moldova.
Nu a contat deloc ca la acel moment, Moldova era o republica sovietica. Probabil ca nici 5% din telespectatori nu stiau asta. Nici nu s-a pus problema de a se schimba macar o litera, pentru evitarea confuziilor. Nu rigoarea era scopul, ci audienta.
„Dinastia” a urcat in topul serialelor din SUA, ajungand sa ocupe, pentru o perioada, primul loc. Actorii John Forsythe, Linda Evans si Joan Collins au ramas in istoria Hollywood-ului (si) prin aceasta productie.
Nu stiu ce se va intampla dupa ce va trece criza economica actuala. Dar in ultimii 100 si ceva de ani, americanii au trait bine, mai bine decat majoritatea popoarelor de pe planeta.
Poate ca nu sunt ei cei mai culti dintre oameni, poate ca au doze apreciabile de ipocrizie si superficialitate, dar exista un capitol la care exceleaza: pragmatismul.
[dbvideo=828]