- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De la filosofie la etica in afaceri

25 Feb, 13:30 • Redactia DailyBusiness

Enciclica papala Rerum Novarum militeaza pentru salariu decent, program de opt ore si dreptul la repaus duminical. Documentul papal a aparut in anul 1891 cand, la fel ca si acum, se manifesta capitalismul salbatic.

,,In anul 1891, la fel ca si acum, se contura capitalismul salbatic prin care unele persoane se imbogateau in mod excesiv, iar altele deveneau din ce in ce mai sarace. Este contextul aparitiei Enciclicii Rerum novarum care arata ca statul nu se poate limita doar la favorizarea cetatenilor bogati, neglijand cetatenii saraci ce constituiau in mod clar majoritatea membrilor societatii (Stefan Grosu, ,,Despre Valoarea Muncii in Rerum Novarum, in Aspecte ale eticii aplicate in limitele cunoasterii, coordonatori Leria Boros, Stefan Grosu, Adriana Macsut, Prefata de Principele Radu de Romania si Prof. Univ. Dr. Sorin Tudor Maxim, p. 123).

Prin documentul Rerum Novarum filosofia si teologia fac pasul de dezbaterea din turnul de fildes la dezbaterea in strada, implicandu-se in etica in afaceri. Multi vor spune ca in afaceri conteaza doar ca patronii sa se imbogateasca rapid, iar angajatii trebuie folositi doar ca sclavi pe plantatie. Nu este chiar asa pentru o afacere de succes este construita de un patron care isi respecta angajatii. Intrebarea pusa in acest context este daca statul roman luat grosso modo ca un patron isi respecta contributorii? Filosoful Gabriel Liiceanu pune punctul pe i si intreaba ,,Liiceanu catre Daianu: 700 de angajati ASF echivaleaza cu 5.000 de lucratori in sanatate. Nu e inspaimantator? Liiceanu catre Daianu: 700 de angajati ASF echivaleaza cu 5.000 de lucratori in sanatate. Nu e inspaimantator? (,,Liiceanu catre Daianu: 700 de angajati ASF echivaleaza cu 5.000 de lucratori in sanatate. Nu e inspaimantator?, in dailybussines.ro, 20 februarie 2014, https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/liiceanu-catre-daianu-700-de-angajati-asf-echivaleaza-cu-5-000-de-lucratori-in-sanatate-nu-e-inspaimantator-98524/).

Prescurtarea ASF vine de la Autoritatea de Asigurare Financiara, iar presedintele institutiei este Dan Radu Rusanu. ,,Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este o agentie a Guvernului Romaniei, infiintat in aprilie 2013. ASF a fost formata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) , Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a Comisiei nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Presedinte ASF a fost numit Dan Radu Rusanu (,,Despre ASF, in asfromania.ro).  Miza financiara este destul de mare in acest caz, intrucat se vehiculeaza o piata de 20 miliarde de euro. ,,In conditiile in care CNVM supravegheaza companii listate la bursa cu o valoare totala de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabila de o piata de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piata de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piata financiara este foarte mare  de peste 24 de miliarde de euro, adica aproape o cincime din PIB-ul Romaniei (Sebastian Zachman si Adina Vlad, ,,PNL si PSD si-au impartit o piata de miliarde de euro, in adevarul.ro, 23 aprilie 2013).

Filosoful incearca sa intelega de unde provin salariile uriase de la aceasta institutie: ,,Scriindu-va, incerc sa-mi stapanesc socul de prima instanta pe care il da oricui intalnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parca dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe luna! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie si decembrie 2013, rezultati din suplimentarea cu prime de vacanta si prime de sfarsit de an!) (ibidem). In anul 2012 veniturile institutiei au fost de ,,26.5 milioane euro in 2012 (rezultate din acele taxe de functionare), iar cheltuielile au fost de 31.2 milioane euro (ibidem), iar in mod firesc analiza il conduce pe filosof la ,, consideratii metafizice legate de natura umana, de lacomie si de tara noastra. (Gabriel Liiceanu, op. cit.) Motivatia pentru acest salarii mari este halucinata: ,,Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a declarat marti ca salariile angajatilor din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au injumatatit in 2013 fata de cat au incasat salariatii fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in 2012 (Andreea Radu, ,,Cum motiveaza Rusanu salariile uriase de la ASF: `In 2012 erau si mai mari`, in dailybusiness.ro, 18 februarie 2014, https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cum-motiveaza-rusanu-salariile-uriase-de-la-asf-in-2012-erau-si-mai-mari-98469/). Dreptul la un salariu decent pare in acest conditii doar un deziderat science fiction pentru autoritatile, desi enciclica papala Rerum Novarum il considera drept fundamental al omul inca din 1891.

De precizat ca date de ultima ora precizeaza ca Dan Radu procurorii DNA a fost citat la audieri in legatura cu Dosarul Carpatica unde ,,omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Marzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari (Livia Ispas, Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, la DNA, in dosarul Carpatica: `Cred ca are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF`, in mediafax.ro, 21 februarie 2014), iar ,,in aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului Ministru de Finante, Daniel Chitoiu, este urmarita penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ibidem). Laura Chitoiu era la vremea respectiva director al Directiei Avizari din cadrul ASF. La nivelul parlamentar se fac defa demersuri pentru constituirea unei comisii pentru ASF. Bineinteles ca aceste conditii apare intrebarea care este totusi rolul politiei finaciare de la ASF care in mod normal are rolul de servi tara, iar raspunsul il da tot Gabriel Liiceanu.

,,A-si servi tara? Vorbe-n vant! A lua din ea cat poti! Nu mai avem nimic sa-i dam. Istoria ultimelor decenii ne-a schimonosit sufleteste. Dar cata vreme va mai fi de luat? Va imaginez, impreuna cu colegii dumneavoastra de la ASF, privind la tarisoara noastra. Vad de-asupra capetelor dumneavoastra, in norisorul acela care in benzile desenate ne arata ce are personajul pe creier, o enorma vaca care de-abia se mai tine pe picioare. O vaca tot mai slaba, dar care, cat inca mai sufla, trebuie in continuare mulsa. (Gabriel Liiceanu, op. cit.).
 
Dr. Adriana Macsut

Urmărește Daily Business pe Google News