Principalii indici bursieri S&P500 si DJIA au inregistrat noi minime, iar evolutia descendenta are toate sansele sa continue, atat din punct de vedere tehnic cat si fundamental.
Ne aflam intr-o perioada bear primara, iar dupa C.Dow reprezinta un lung trend descendent intrerupt de importante reveniri. Este cauzata de conditii economice nefavorabile, si se incheie in momentul in care pretul include toate evenimentele negative care vor urma. Sunt trei faze principale ale unei astfel de perioade: 1. Abandonarea sperantelor pe baza carora au fost cumparate stocurile la preturi mult prea mari 2. Vanzarile datorate deteriorarii climatului economic si scaderii profiturilor companiilor 3. Vanzarile disperate indiferent de pret de catre cei care cauta o piata lichida pentru o parte din activele detinute.
Indiferent cum privim situatia actuala, inca nu se observa a treia faza, si tinand cont de criza prelungita a sistemului bancar, probabil nu va fi evitata. Bancile Centrale continua sa foloseasca banii platitorilor de taxe pentru a salva bancile insolvente. Aceasta strategie nu a functionat in trecut si probabil nu va functiona nici acum. Trezoreria ar trebui sa lase aceste banci sa falimenteze, sa fie vandute la valoarea reala catre investitori sau alte banci, sa protezeje economiile populatiei si nu actionarii acestor banci. Managerii si actionarii ar trebui sa plateasca pentru lacomia si managementul defectuos. Consumatorii, platitori de taxe nu trebuie sa imparta pierderile cu acestia. In trecut, cand bancile mergeau bine managerii si actionarii nu imparteau profiturile si dividendele cu populatia, de ce s-ar intampla acum reversul?
Profiturile companiilor in Q4 2008 au fost 27.69$, cu 67% mai putin fata de maximul din Q2 2007. Scaderi semnificative recente ale profiturilor s-au mai inregistrat in 2001 (54% pe parcursula 5 trim.) si 1990 (37% pe parcursul a 10trim.). Asteptarile pentru Q3 2009 sunt de 14.15$, adica o scadere de 83% si cu S&P500 la cotatia actuala de 735 ar insemna un PER incredibil de 52, ceea ce insemna ca indicii se vor deprecia in continuare.
Voi incerca sa determin un posibil bottom, poate temporar, folosind nivelele Fibonacci.
[img=181]sp[/img]
Minimul din noiembrie putea fi determinat in felul urmator: aplicam Fibo retracement pe unda de impuls descendenta (maxim) si minimul din septembrie (minim). Corectia a fost de 38.2%, iar la acest range aplicam o extensie Fibo si identificam minimul la 161.8%
[img=182]sp1[/img]
Acum aplic Fibo retracement considerand minimul din noiembrie. Si in acest caz corectia a fost tot 38.2%. Pe acest range extensia Fibo indica un posibil bottom la nivelul 624.
Sa speram ca acesta va fi ultimul.
Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets Romania
www.admiralmarkets.ro