- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Despagubirile pentru depozitele constituite la CEC pentru Dacia. Conditii de obtinere

09 Jan, 10:15 • marius.vicentiu.coltuc

Potrivit celor stabilite de deputatii din Comisia de buget in decembrie 2013, aceste despagubiri se vor acorda atat pentru perioada depozitului constituit la CEC, cat si pentru perioada depozitului constituit la BRD.

Astfel, pentru persoanele care au depus sume de bani la CEC inainte de 1 ianuarie 1990, calculul sumelor se va face cu raportare la data de 1 ianuarie 1990, pana la data de 31 decembrie 2013, iar pentru persoanele care au depus la CEC dupa data de 1 ianuarie 1990, calculul se va face cu raportare la data efectuarii depunerii la CEC pana la data de 31 decembrie 2013.

Membrii comisiei de buget au mai decis ca modul de calcul al valorii totale a despagubirilor se va stabili prin hotarare de Guvern in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei legi.

[b]Depozitele de la CEC la BRD au fost transferate in perioada 1990-1992[/b]

In baza prevederilor unei ordonante de urgenta aprobate in timpul Guvernului Tariceanu, „persoanele fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme au beneficiat, la sfarsitul anului 2008, de acordarea efectiva a despagubirilor constand in indexarea sumelor existente in conturile active cu indicii preturilor de consum, calculata pana la data de 31 iulie 2007”.

In anul 2008, Parlamentul a aprobat un amendament la ordonanta respectiva, pentru ca legea sa se aplice si in cazul persoanelor care „dupa 22 decembrie 1989 si-au transferat depunerile existente la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme, la BRD, cu acelasi scop”. De atunci insa, problema a fost amanata din diferite motive.

In 2011, de exemplu, Ministerul de Finante propunea ca „despagubirea persoanelor care si-au transferat depozitele la BRD sa se faca in urma hotararilor definitive si irevocabile pronuntate de instantele judecatoresti, iar calcului sumei indexate sa se faca de la data transferului depozitului la BRD si pana la data hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile”.

[b]Ce a fost pana acum:[/b]

Solicitantii trebuie sa mearga la CEC cu carnetul, cartea de identitate sau pasaportul in original. in cazul in care exista doi titulari, va trebui sa se prezinte doar unul, cu conditia sa detina asupra sa o procura speciala autentificata din partea celuilalt. Acesta mai trebuie sa aiba asupra sa si o copie de pe actul de identitate al acestuia.

Cei care nu se pot prezenta personal pot fi reprezentati de alte persoane doar in anumite conditii si trebuie sa aiba urmatoarele documente in original: CEC-ul cu limita de suma, cartea de identitate, pasaport al imputernicitului, precum si cópii dupa documentele de identitate ale mostenitorilor, declaratie pe proprie raspundere autentificata la orice birou, procura speciala autentificata si certificatul de mostenitor.

In 2014, pentru a beneficia de aceste despagubiri trebuie sa exista o hotarare judecatoreasca data in acest sens.

Urmărește Daily Business pe Google News