- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Despre economie, moralitate si responsabilitate

03 Oct, 14:15 • Redactia DailyBusiness

De aproximativ cinci ani societatea este bantuita de spectrul crizei mondiale. Trebuie insa inteles ca aceasta criza mondiala este in mod esential o criza morala cauzata de lipsa asumarii responsabilitatii.

Este ca in povestea cu Adam si Eva: cei doi arunca vina unul pe altul pentru ca au gustat din Pomul Cunostintei Binelui si raului si pana la urma decreteaza ca sarpele este vinovat (Geneza 3, 1 -13). S-a incetatenit apoi ideea gresita ca femeia singura ar fi vinovata, dar judecand in termenii de atunci era normal ca femeia sa pregateasca mancarea, apoi sa ii dea barbatului sa guste. Gresit este tradusa din ebraica sentinta dupa caderea din rai in care se arata ca barbatul va stapani peste femeie (Geneza 3,16), corecta fiind traducerea barbatul va fi asemenni femei. Asadar fiecare trebuie sa isi asume partea lui de responsabilitate.

Demersul etic in economia contemporana ,,vizeaza mai cu seama problematica constiintei morale (Sorin Tudor Maxim, Etica in afaceri, curs, Universitatea Stefan). Societatea actuala ,,nu acorda credit normelor ale vietii etice (Gilles Lipovetsky, Amurgul datoriei, Editura Babel, Bucuresti, 1996, p. 21). Nicio morala nu poate reglementa probleme reglate de criza economca mondiale. Singura solutie este ca fiecare om sa isi asume partea lui de responsablitate: ,,nu exista sarcina mai importanta decat aceea de a provoca reculul individualismului iresponsabil, de a regandi conditiile politice, sociale, antreprenoriale, scolare, capabile de a face sa progreseze individualismul responsabil (ibidem).

Nu este insa suficienta asumarea teoretica a responsabilitatilor, ci ,,se cere sa formulam mai bine responsabilitatile, acolo unde actionam, unde suntem, degajand solutii realiste la situatiile inedite cu care insasi viata ne convoaca si ne preseaza (Sorin Tudor Maxim, ,,Cuvant inainte, in Aspecte ale eticii aplicate in limitele cunoasterii, Editura Rovimed, Bacau, 2013, p. 7).

Este imoral si iresponsabil ,,omul care calca totul in picioare spre a-si cladi o cariera el nu este nicidecum model credibil in societate, ci  este doar eventual temut daca ajunge sa dobandeasca putere economica, dar nu va fi niciodata respectat (Adriana Mihaela Macsut, ,,Etica in cheie accesibila, in Aspecte ale eticii aplicate in limitele cunoasterii, op. cit, p. 13). Lipsa de responsabilitate duce la un haos moral (Stefan Grosu, ,,Excursus despre etica plicata”, in Aspecte ale eticii aplicate in limtele cunoasterii, op. cit., p. 17) si implicit la haos economic, iar atunci  fundamentul moral se impune cristalizandu-se, astfel, ,,etica prospectiva, o noua dimensiune a discursului teoretic (Sorin Tudor Maxim, Peripathetice, Editura Pim, Iasi, 2001, p. 176) indreptata ,,spre descrierea ,,unei lumi care nu este inca, dar care ar putea fi (ibidem). In acest context apar transformari sociale ,,pe fondul acutizarii conflictelor dintre autoritate, influenta si putere, ipostazele etice la nivelul organizatiei de afaceri ce reflecta o serie de aspecte ce exprima conditionari structural-functionale la nivelul organizatiei de afaceri (Narcisa Posteuca si Marius Esi, ,,Ipostaze etice la nivelul organizatiei de afaceri, in Aspecte ale eticii aplicate in limitele cunoasterii, op. cit, p. 134).

Se impune atunci necesitatea stablirii unor valori organizationale prin care misiunea  economica ,,sa fie foarte clar precizata, iar obiectivele corelate cu ea sa fie masurabile (ibidem, p. 36). Asadar ,,indiferent de nuantele  surprinse in literatura de specialitate cu privire la organizatia de afaceri (firma, intreprindere, societate, companie, corporatie, holding), este necesar a preciza ca misiunea asumata la nivel economic, depinde de politica precum si de comportamentul asociat competentelor manageriale/ antreprenoriale (ibidem).

Dr. Adriana Mihaela Macsut si Drd. Stefan Grosu

Urmărește Daily Business pe Google News