Comunicatele de presa cu embargo de publicare sunt o notiune prea noua in Romania ca sa nu nasca controverse de ambele parti ale „baricadei” – jurnalisti si PR. Am auzit in ultimele saptamani pareri opuse, la fel de aprinse, care argumentau de ce este bine cu embargo si de ce ar trebui ras de pe fata pamantului acest concept pagan.
Pentru „outsiderii” industriei, sa spunem ca un comunicat de presa cu embargo contine o informatie care nu poate fi publicata de jurnalisti pana la data X ora Y. Evident, este o recomandare si nu o obligatie, in sensul ca daca un jurnalist, cuprins de entuziasmul ancestral al meseriei, incalca recomandarea, nu poate fi dat in judecata sau tras la raspundere in vreun fel juridic, ci doar profesional.
Avantajele embargoului? Jurnalistii au timp sa pregateasca stirea si s-o dea la ora fixata. Daca n-ar primi informatia inainte, ci abia la termenul fixat, evident, le-ar lua mai mult pana ar pregati-o si ar iesi cu ea pe „piata”. Iar compania isi asigura o distributie uniforma a mesajului in presa, pe mai multe canale in acelasi timp sau aproape in acelasi timp (intotdeauna vor fi jurnalisti mai comozi, care nu vor da informatia exact la ora fixata ci ceva mai tarziu).
Vazand cum functioneaza conceptul in strainatate – in Romania inca putini jurnalisti au lucrat/avut de-a face cu astfel de situatii, pentru ca nici PR-ul nu l-a folosit pana recent – pot sa trag o concluzie simpla: embargo-ul este foarte bun, cu niste conditii care trebuie respectate de ambele tabere.
Jurnalistii:
– Trebuie sa respecte termenul incepand cu care poate fi publicata informatia. Intr-o societate normala si cu o presa normala, cel care fura startul este sanctionat nemaiprimind pe viitor informatii inainte de termenul „oficial” de publicare.
PR-istii:
– Sa specifice clar termenul incepand cu care poate fi publicata informatia, iar daca pentru medii diferite sunt termene diferite, sa nu faca confuzii intre ele (cum deunazi o agentie de PR a trimis un comunicat cu embargo doar pentru presa online, termenul fiind ora 10 a.m. a zilei urmatoare, uitand ca presa tiparita pe hartie va iesi la miezul noptii cu versiunea online a ziarului de a doua zi, deci cu un avans de 10 ore fata de presa online; dupa care, cateva zeci de minute mai tarziu, au revenit intr-un mod usor penibil si au anulat cu totul embargo-ul)
– Sa sanctioneze clar si in mod public, si sa se tina de aplicarea sanctiunii, pe cei care fura startul.