- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltarea durabila – o afacere profitabila

23 Apr, 14:40 • Redactia DailyBusiness

„Dezvoltarea durabila” este un termen foarte popular in aceasta perioada. In trecut doar comunitati specifice de oameni erau constienti de pericolul la care ne expuneam prin exploatarea pana la epuizare a resurselor, pentru ca astazi toata lumea sa inteleaga acest fenomen.

Idei legate de o dezvoltare responsabila au aparut cu mult timp in urma, in special in mediile universitare, insa doar in ultimii ani acestea au fost acceptate la nivel global. Ba mai mult, se pare ca astazi conceptul „verde” a devenit o afacere interesanta. Pentru ca ajuta atat la reducerea consumului de resurse naturale, cat si la generarea de noi locuri de munca si castiguri financiare.

Unul dintre domeniile in care principiile dezvoltarii sustenabile sunt deosebit de apreciate este cel al proiectarii de cladiri si al constructiilor. Deoarece se poate estima cu destul de multa acuratete cantitatea de materiale consumate, energia consumata in timpul operatiunilor inca din fazele initiale ale proiectelor, astfel incat se poate masura impactul pe care il pot avea asupra mediului inconjurator.

Intotdeauna vor exista optiuni pentru a crea sau construi cu un impact minim asupra mediului. Iar arhitectii si constructorii sunt deosebit de interesati de aceste aspecte, deoarece munca lor este, probabil, cea mai vizibila componenta a „dezvoltarii durabile”.

Iata cateva cifre care ne arata cate oportunitati de imbunatatire au la indemana arhitectii si constructorii:

* Cladirile consuma 40% din energia globala;
* Cladirile consuma 70% din energia electrica totala;
* Cladirile produc 48% din gazele eliminate in atmosfera;
* Constructiile consuma 40% din resursele naturale ale planetei;
* 12% din apa potabila este consumata in activitati desfasurate in timpul construirii;
* Rezidurile rezultate in urma constructiilor reprezinta 1/3 din materialele utilizate.

Deci, unde este problema? Utilizand metode traditionale de proiectare, este dificil de inteles si imaginat procesul de ridicare a unei cladiri inca din faza de proiectare. Cum va arata aceasta constructie, cata energie va consuma, etc… sunt elemente greu de estimat in avans. De aceea problemele ce pot aparea sunt identificate prea tarziu, iar modificarile se efectueaza, de obicei, chiar in timpul constructiei, evident cu costuri mult mai ridicate.

Activitatile necoordonate ale diverselor echipe (electricieni, instalatori, etc.) reprezinta o alta problema care genereaza modificari si reparatii si in consecinta un consum mai mare de materiale de constructii si costuri ridicate. Pentru a rezolva astfel de probleme este necesara implementarea unor tehnologii care sa permita tuturor celor implicati in proiect, arhitecti, ingineri, investitori sa analizeze si sa inteleaga proiectul inca din fazele sale incipiente pentru a putea aduce modificarile necesare cu costuri cat mai scazute.

Urmărește Daily Business pe Google News