Pe 01 iunie 2009 am primit un email de la domnul Ovidiu Hurduzeu, coautor, alaturi de Mircea Platon, al cartii „A treia forta – Romania Profunda”. Domnul Hurduzeu propunea o alternativa la modelele economice si care poate avea impact in Romania. Dar cel mai bine este sa aveti informatia nealterata:
… am fost surprins sa vad ca un blog dedicat afacerilor imobiliare a promovat „A Treia Forta”. Va multumesc mult.
De fapt, nu ar fi trebuit sa ma mir intrucat cartea s-a adresat in primul rand micilor intreprinzatori. Ar fi vrut chiar sa fie un punct de coalizare a unei drepte conservatoare bazata pe valorile familiei, religiei crestine si autonomiei micului intreprinzator.
Modelul economic pe care il propune „A Treia Forta” este DISTRIBUTISMUL, raspandirea cat mai larga a micii proprietati productive. Idealul unei societati „personalist-conservatoare” este existenta a cat mai multi proprietari. Romania a urmat modelul oligarhic – incurajat de neoliberalismul pietii monopolist- etatiste – cu o mana de oligarhi la varf si o masa de sclavi (pensionari, someri, salariati, tarani fara posibilitatea de a-si lucra pamantul).
Distributismul este implementat cu succes in multe tari dezvoltate, un exemplu des citat este Italia, mai ales in regiunea Emilia-Romagna unde micile intreprinderi formeaza tot felul de „cooperative”.
Ceea ce lipseste in Romania este lipsa unui model de asociere voluntara dintre micii intreprinzatori pe ramuri economice si o legislatie protectoare. (Distributismul se opune subventiilor de la stat care interfereaza cu piata libera). Fara sa mai lungesc vorba, distributismul este o a treia cale intre capitalism, – superb in teorie, dar monopolist, etatist si oligarhic in practica – si socialism. Eu il consider singurul model economic potrivit conditiilor romanesti. In prezent pregatesc impreuna cu un economist american o antologie de texte distributiste. In doua trei saptamani va aparea in Ziarul Financiar un interviu important despre distributism cu economistul american John Medaille.
… Situatia din Romania s-ar putea schimba radical daca ar exista miscari ALTERNATIVE la nivel de „grass root”, oamenii asteapta insa schimbari venite de la Bucuresti, Bruxelles, de la clasa politica, etc, nu stiu sa se organizeze la nivel local. Eu si Mircea Platon suntem tot timpul intrebati „care este solutia”, ca si cand „solutia” trebuie s-a fie adusa la pachet din afara.
Cu stima,
Ovidiu Hurduzeu
Pe 12 iunie articolul scris de Ovidiu Hurduzeu a aparut in Ziarul Financiar.
In afara de acest material au mai fost cateva incercari firave de preluare a ideii prin postarea de prezentari netraduse sau comentarea unor parti din materialul aparut in ZF. Profesorul John Medaille va veni la Bucuresti in perioada 21-30 noiembrie pentru a participa la lansarea doctrinei economice „A Treia Forta: Romania profunda”, printr-o antologie de texte economice pe care a ingrijit-o in colaborare cu dl. Ovidiu Hurduzeu . Printre colaboratori : profesorul Stefano Zamagni, consilierul economic al Papei si Philip Blond, principalul consilier economic al Partidului conservator britanic.
Lansarea antologiei „A Treia Forta: Economia libertatii – Renasterea Romaniei Profunde” va avea loc la targul de carte Gaudeamus.
Ca orice idee noua, DISTRIBUTISMUL are si va avea critici, unele de forma, altele din obisnuinta, iar cele mai multe din necunoastere. Cred ca cel mai bine ar fi sa-l studiati: poate fi un model al viitorului apropiat de fundamentele atat de mult cautate dupa criza de acum. De ce nu?