- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

DIURNA EXTERNA – maxim deductibil

31 Jul, 17:00 • mihaela.tudorancea

Codul muncii din Romania distinge intre delegare si detasare, aceasta distinctie influentand radical si regimul diurnelor. Astfel, in cazul detasarii angajatii au dreptul la doar maxim ½ din salariul lunar,  ca indemnizatie de mobilitate, in timp ce la delegare acestia au dreptul la o diurna zilnica, deductibila, de maxim 2,5 ori diurna stabilita pentru autoritatile de stat. Exprimarea ambigua a codului muncii cu privire la durata delegarii lasa loc la interpretari diverse (unele abuzive, mai ales din partea autoritatilor) si provoaca neplaceri/pierderi agentilor economici care au angajati delegati in strainatate.

Definitii:

CODUL MUNCII
Art. 43.  [delegarea]
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44.  [durata delegarii]
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia. 
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.  

CODUL FISCAL
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1)     Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
(2)     Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
        i)                     indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice. Aceste prevederi se aplica si in cazul salariatilor reprezentantelor din Romania ale persoanelor juridice straine;
(4)     Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:  
       g)          indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare; (Norme metodologice art 85. In categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.)  

ART. 296^15 Exceptii generale
Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele:
       g)          indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;  

Exprimarea de mai sus, din Codul Muncii,  ambigua, vaduvita de o virgula ce ar fi putut clarifica orice dubiu,  lasa a se intelege  ca durata delegarii poate fi stabilita :
–          60 de zile fara acordul prealabil al angajatului
–          se poate prelungi cu inca 60 cu acordul angajatului
–          se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile, doar cu acordul angajatului

Insa autoritatile vin si interpreteaza astfel :
–          60 de zile fara acordul prealabil al angajatului
–          se poate prelungi cu inca 60 cu acordul angajatului
–          nu se mai poate prelungi intr-un decurs de 12 luni (calculate cum si de cand…. nu mai conteaza… or fi de referinta, or fi calendaristice, or fi lucratoare, deja suntem prea pretentiosi cand patrundem in astfel de detalii)

Aceasta interpretare (abuziva) nu are drept scop ocrotirea drepturilor salariatului ci incasarea de taxe sociale pentru diurna acordata dincolo de cele 120 de zile acceptate de ANAF.  Astfel daca pentru primele 120 de zile angajatul beneficiaza de o diurna maxima (delegare UE) de 35 euro x 2,5 iar cheltuielile angajatorului sunt:
–           35 euro x 2,5 = 87,5 euro/zi  
incepand cu a 121-a zi, dupa interpretarea (abuziva) autoritatilor, pentru acceasi diurna incasata de angajat, angajatorul va achita :
–           87,5 euro/zi + (87,5 euro x 60,5% taxe sociale si impozite aferente veniturilor salariale)= 140,5 euro/zi  

Mai mult, interpretarea este selectiva, in functie de fiecare DGFP in parte.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...