- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Diversificarea investitiilor – secretul succesului oricarui plan de economisire (p)

03 Sep, 16:03 • Redactia DailyBusiness

Motto: „Nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”

Vorbeam in articolul precedent despre importanta definirii unui plan financiar. Odata acesta creionat, urmatorul pas este cel de selectare a instrumentelor investitionale. Iar cel mai important lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere este diversificarea.

Diversificarea investittiilor este importanta deoarece astfel, portofoliul este mai putin afectat de fluctuatiile care pot aparea pe diferite piete, dat fiind ca pierderile pe anumite instrumente sunt compensate de castiguri pe altele. De asemenea, diversificarea este o buna alegere deoarece nu exista o clasa de active care sa performeze cel mai bine in orice conditii economice.

Astfel, exista trei instrumente de baza pentru diversificare:
– instrumente ale pietei monetare (depozite, certificate de trezorerie, fonduri monetare),
– obligatiuni (corporative, municipale, fonduri de obligatiuni) si
– actiuni.

Diferenta intre instrumentele pietei monetare si obligatiuni este data de faptul ca obligatiunile au maturitati mai indelungate si in general o dobanda (cupon) mai mare. Actiunile prezinta cel mai ridicat grad de risc, fiind foarte volatile, insa, pentru perioade lungi de timp, acestea in general au randamente mai mari decat celelalte doua clase de active.

Diversificarea portofoliului trebuie sa fie facuta in limitele gradului de risc pe care sunteti dispusi sa vi-l asumati si de orizontul de timp in care doriti sa va indepliniti obiectivele definite in cadrul planului financiar. Investitorii cu mai multa experienta opteaza pentru un mix intre aceste instrumente, insa proportiile alocate acestor 3 instrumente difera foarte mult de la o persoana la alta.

Astfel, daca sunteti o persoana care nu doreste sub nici o forma sa se confrunte cu volatilitati anuale ale performantei portofoliului propriu, cea mai buna optiune este aceea de a investi in primele 2 clase de active: instrumente ale pietei monetare (fonduri monetare, depozite) – pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea portofoliului si obligatiuni (fonduri de obligatiuni, obligatiuni propriu-zise) – pentru a genera venituri / cresterea valorii portofoliului.

Diversificarea portofoliului poate fi un demers dificil daca este intreprins individual, de aceea puteti apela la o societate de administrare a investitiilor pentru a discuta obiectivele dumneavoastra financiare si a stabili instrumentele investitionale care le pot indeplini. Va invit sa imi lasati mai jos un comentariu sau sa ma contactati pentru a va putea sprijini in realizarea planurilor dumneavoastra.

V-a fost de folos acest articol? Abonati-va gratuit aici si veti primi pe email si alte articole asemanatoare. Nu uitati sa vizitati si profilul de Facebook.

Urmărește Daily Business pe Google News