Potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piata GFK cu privire la obiceiurile de economisire ale romanilor, doar 20% dintre acestia declara ca au economii sau investitii facute, adica bani pe care i-au pus deoparte sau i-au investit in ceva ce ar putea sa vanda mai tarziu cu castig.
In ceea ce priveste cuantumul economiilor, romanii care economisesc declara ca reusesc sa puna deoparte lunar suma de 468 RON, adica un pic peste 100 de EUR, sau in termeni relativi, aproximativ 20% din venituri sunt destinate economisirii.
Referitor la trendul de economisire, majoritatea romanilor declara ca in anul 2010 au economisit mai putin decat au reusit sa puna deoparte in anul 2009, pe fondul cresterii cheltuielilor curente si scaderii unei parti din venituri. Insa pentru 2011, aproximativ 25% dintre romani declara ca intentioneaza sa-si creasca rata de economisire, in special pentru ca sunt ingrijorati cu privire la viitorul lor sau pentru ca veniturile lor au crescut sau vor creste.
Moneda preferata de economisire ramane leul pentru majoritatea romanilor (80%), in principal deoarece aceasta este moneda in are isi incaseaza salariul. Totusi, majoritatea populatiei analizate considera ca euro este o moneda mai stabila si de incredere decat leul romanesc si dolarul american: 59% percep moneda europeana ca fiind cea mai stabila si de incredere. In legatura cu moneda nationala perceptiile sunt polarizate: 25% din populatie o considera cea mai stabila moneda, dar 55% o considera mai putin stabila ca euro sau dolarul american. Interesant este ca persoanele cu educatie ridicata sunt mai inclinate sa plaseze leul dupa euro si dolar, din punct de vedere al stabilitatii. Totusi, persoanele care au economii sunt mai increzatoare in leu comparativ cu restul populatiei analizate.
In ceea ce priveste intrumentele de economisire, principalele instrumente de economisire si investitii utilizate sunt produsele bancare, desi se remarca 28% tendinta de a pastra banii in numerar, pentru 28% dintre romani. Totusi, aproape o treime din populatia analizata (32%) ar folosi alte metode de economisire si investire decat banca, dar nu stiu cum, iar aproape un sfert (24%) ar folosi metode alternative, dar timpul nu le permite. De asemenea, cei care doresc sa investeasca in instrumente care asigura castiguri mai ridicate decat depozitele si conturile de economii reprezinta 35% din populatie.Se remarca cei care au propria afacere sau o pozitie de management, care sunt mai inclinati sa investeasca in instrumente care asigura castiguri mai ridicate decat produsele bancare (47%).
Rezultatele studiului pot fi vizualizate aici.
Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email fiecare articol nou publicat pe blogul DespreInvestitii.