„Anul acesta vom avea bani doar pentru creioane si hartie. Proiectele multianuale angajate nu mai pot continua”, a spus zilele trecute Ion Stanciulescu, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare, citat de NewsIn.
El a criticat intentia Guvernului de a reduce fondurile alocate cercetarii, de la 0,6% din produsul intern brut (PIB) in 2008 la 0,18% din PIB in 2009, conform proiectului de buget.
Declaratia sefului de patronat poate fi combatuta cu diverse contra-argumente. Ca bugetul de stat e ca o paine pe care trebuie s-o imparti, dar nu poti s-o maresti, astfel ca daca vrei sa dai mai multi bani intr-o parte, trebuie sa iei din alta parte.
Ca „sa ne mai lase astia cu cercetarea lor, ce mari beneficii au adus ei economiei?”.
Toti cei cu putere de decizie, de la premierul Emil Boc si pana la cel mai modest functionar de stat, trebuie sa-si aminteasca insa ca prosperitatea, la nivel de individ, societate comerciala, holding sau – vorba mare – natiune, provine de cele mai multe ori in urma unor manifestari de inteligenta. Intrebarea este daca mai avem nevoie de asa ceva.