„Cu cat cheltuiesti mai multi bani, cu atat va trebui sa muncesti din greu pentru a-i obtine. Dar cele mai pretioase lucruri din viata – sanatatea, dragostea, caldura soarelui etc – sunt gratis. Solutia? Renunta la credite bancare, limiteaza-te la strictul necesar din punct de vedere material.”
Cam asa poate fi sintetizata filozofia [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Downshifting]downshifting[/url], un curent initiat prin anii ’90, dar care a capatat amploare dupa 2008, cand a izbucnit criza financiara. Presati de grijile zilnice, tot mai multi oameni incep sa creada ca acest comportament social, dezvoltat la scara planetara, ar rezolva mare parte din problemele globale. Oare?
Putem trai foarte bine, la fel ca bunicii nostri, fara televizor, computer sau gadget-uri. Dar daca de maine, nu ar mai cumpara nimeni aceste produse, industria de electronice si IT, una dintre cele mai voluminoase din lume, ar disparea, si odata cu ea, locurile de munca aferente.
Putem sa circulam numai pe jos sau cu bicicleta, dar am pune pe butuci piata auto, o alta mare generatoare de bani si joburi. Femeile nu vor muri fara oja, farduri, parfumuri, dar cand ultima firma de cosmetice isi va inchide portile, o multime de angajati vor ramane someri, incepand cu femeia de serviciu de la Farmec Cluj Napoca si pana la managerii unor companii ca L’Oreal sau Garnier.
Daca toata lumea si-ar petrece concediul jucand table sau alergand in jurul blocului, s-ar duce de rapa industria hoteliera, precum si cea de transport aerian.
Chestiunea e chiar mai delicata: viata ar merge inainte si fara filme, asa ca, potrivit teoriei, n-are decat sa se prabuseasca insusi Hollywood-ul, unul dintre centrii mondiali ai manipularii.
Astfel, o generatie intreaga nu si-ar mai gasi sensul si utilitatea pe acest pamant, unde majoritatea traitorilor practica meserii inexistente in urma cu 100 sau 200 de ani.
Ceausescu a facut downshifting cu forta. A golit rafturile magazinelor in numele „alimentatiei rationale” si a inchis caloriferele, cu recomandarea ca „daca ne e frig, mai punem o haina pe noi”. Mao Zedong a rezolvat problema vestimentara imbracand 1 miliard de chinezi in uniforme.
Cine mai incearca sa opreasca omul din drumul sau catre confort va reusi exact ce a reusit si comunismul lui Mao si Ceausescu: va perturba temporar, mai mult sau mai putin, mersul economiei mondiale. Dar fara sa o abata din drumul ei natural. Pentru ca firea umana nu poate fi abatuta din drumul ei natural.
Cititi si „Downshifting: Cheltuieli putine si o viata linistita vs. functii inalte si stres”. Cu mentiunea ca redactorul sef al DailyBusiness.ro nu se pretinde detinatorul adevarului absolut si nici nu isi impune subiectivismul la editarea articolelor care apar in site.