Am citit pe ici si colo cateva pareri foarte critice despre noul obicei al ziarelor romanesti de a distribui la pachet carti si DVD-uri. Argumente: audienta este „mituita” sa cumpere ziarul, iar munca ziaristului este aruncata in derizoriu. „Poate in viitor, a fi jurnalist va insemna sa stii sa scrii o recenzie pe spatele carcasei DVD-ului”, spune unul dintre bloggeri.
Subiectul este interesant si merita dezvoltat putin.
Avand in vedere ca, dincolo de etica profesionala, ziarele sunt totusi un business, distribuirea de carti, DVD-uri si alte cadouri, trebuie privita strict ca o miscare de marketing.
Sa incercam sa privim problema din punctul de vedere al unui director de marketing de ziar. Am un produs, care nu se mai vinde la fel de bine ca acum cativa ani, din diverse cauze (de exemplu, influenta in crestere a unor noi medii de raspandire a informatiei, cum este si cel pe care cititi acum acest text). Cum rezolvam problema?
Simplu: crestem interesul clientilor furnizandu-le si altceva. Atata timp cat cartea sau DVD-ul se potrivesc cu interesele audientei mele (priviti aici ce fel de filme dau gratuit in UK ziarele quality si ce Conani barbari dau tabloidele), ele vor reprezenta valoare adaugata si vor convinge clientul sa cumpere intreg pachetul.
Un articol foarte interesant pe aceasta tema a publicat BBC inca de acum cativa ani: How can newspapers afford to give away DVD’s?. Argumentele cele mai importante: 1) DVD-urile nu aduc cresteri de audienta pe termen lung, dar batalia intre ziare se da pe viata si pe moarte. 2) sa distribui DVD-uri nu este profitabil, dar nici nu aduce pierderi asa de mari cum ne-am putea imagina. 3) Chiar daca ziarul pierde bani, ziarele mari (sau mai exact patronii lor) nu urmaresc atat profitul, cat influenta.
Sunt curios daca intre timp ziarele au gasit metode de a face profitabila distribuirea de cadouri. Cert este ca modelul se extinde. Prince a suparat multe lanturi de distributie de muzica din Marea Britanie atunci cand a decis ca albumul sau Planet Earth va fi distribuit exclusiv si gratuit in ziarul The Mail (foto). Singura varianta ca sa capeti albumul, daca nu voiai sa cumperi ziarul, era sa mergi la unul din concertele de promovare.
Asa ca „a scrie o cronica pe spatele unui DVD” s-ar putea sa fie un job de mare raspundere in presa tiparita a viitorului. Ironia este neintentionata si mai mult fortata de imprejurari. Online-ul capata tot mai multa putere, iar ziarele „de hartie” nu vor muri fara lupta. Calculul este simplu si pragmatic: decat un ziar bun si nevandut, mai bine un ziar bun, poate uneori mai putin interesant decat cartea/DVD-ul/detergentul atasat (asta e!), dar vandut! The business must go on.
Alte resurse, pe subiect
– Hollywood upset at newspapers for daring to give away DVD’s
– The great newspaper giveaway – and why the music industry is still brain-dead
– The greatest newspaper giveaway…Ever