- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

E intelegere sau nu? Ce interese ascunde, de fapt, raportul ANAF privind pretul benzinei

26 Jan, 16:07 • Redactia DailyBusiness

Analiza ANAF privind majorarile preturilor la carburanti, prezentata pe surse de Mediafax, pare sa fie mai degraba „justificarea de serviciu” pentru Guvernul Boc pentru a introduce o taxa speciala pentru companiile petroliere. Efectul? O noua scumpire a benzinei si motorinei.

In goana dupa bani, Guvernul cauta motive sa impuna noi taxe. Cum de TVA si accize e practic imposibil sa se mai atinga in 2011, mai nou cauta justificari pentru introducerea unor supra-taxe, dupa modelul din Ungaria.

Raportul ANAF, prezentat pe surse de Mediafax, si pe care il puteti citi pe DailyBusiness.ro, demonstreaza faptul ca ori inspectorii Fiscului nu inteleg nimic din economia de piata, ori se fac ca nu vad realitatea.

Raportul arata ca benzinarii au crescut nejustificat preturile in 2010. Ce inseamna nejustificat? Sa nu uitam faptul ca nu vorbim de preturi reglementate, ca la gaz metan sau energie electrica. Intr-o economie de piata libera, firmele au libertatea de a practica ce preturi doresc, atata timp cat au cerere.

Asistam, astfel, la o premiera nationala, daca nu mondiala. Statul spune, intr-un raport oficial, ca pretul unui produs vandut de o firma privata i se pare prea mare. Maine, poimaine, vom vedea documente in care vor fi analizate preturile la cartofi, haine sau cine mai stie mai ce.

Daca aveam o situatie de monopol, era alta poveste. Insa, cum era de asteptat, inspectorii ANAF nu au reusit sa descopere ceea ce mediul de afaceri reclama de ani de zile – ca intre producatori si comercianti ar fi o intelegere.

Inca din 2005, Consiliul Concurentei cauta, fara succes, dovezi ca benzinarii s-ar fi inteles sa controleze preturile carburantilor. V-ati fi asteptat ca inspectorii lui Blejnar sa fie mai breji?

Ca sa nu se spuna totusi ca nu au luat in calcul aceasta ipoteza, au introdus in raportul catre premierul Boc un paragraf in care lasa sa se inteleaga ca exista, totusi, niste semne de intrebare.

„Verificarile efectuate au indicat ca, in cursul anului 2010, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia, iar analiza efectuata a indicat ca, in majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administratie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preturile de desfacere la pompa fiind aproape identice „, se spune in raport.

Cu alte cuvinte, ANAF afirma ca stie ca exista intelegeri, insa nu le poate proba. „Hotul neprins, negustor cinstit „, vorba presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

ANAF a descoperit, astfel, ceea ce presa scrie de ani de zile. Ca preturile carburantilor sunt construite in functie de interesele producatorilor. Puteau sa faca un copy-paste de pe internet.

Pana la urma, raportul ANAF reprezinta un pas inainte spre constientiarea problemei. Din pacate, insa, nu spre o reglementare a situatiei din piata.

Premierul Boc se va lauda cu acest raport la televiziuni, va arata cu degetul la petrolisti si, apoi, cu siguranta, il va folosi pentru a forta companiile petroliere sa plateasca o taxa pe cifra de afaceri. Cat va fi taxa? 2-3%. Ramane de vazut.

Expertii de la compania de consultanta financiara LeitnerLeitner afirmau, marti, intr-o conferinta de presa, ca se asteapta ca in a doua parte a anului, in goana dupa bani, statul sa impuna o taxa speciala pentru banci. De ce nu si pentru petrolisti?

La prima vedere, supra-taxarea n-ar fi o idee rea. La ce profituri au facut bancile si firmele petroliere in Romania, ai zice ca merita taxate macar si temporar. Ar reprezenta, pana la urma, un avertisment pentru cei veniti in Romania sa faca profituri speculative.

Marea problema este ca supra-taxele le vom plati tot noi, pentru ca, in absenta unor reglementari, acestea vor fi incluse in pret. Dobanzi la credite mai mari, preturi la pompa in crestere, inflatie etc.

Urmărește Daily Business pe Google News