- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economisirea pe timp de criza (p)

09 Jul, 13:04 • Redactia DailyBusiness

85% dintre romani spun ca nu intentioneaza sa economiseasca in perioada urmatoare, desi 78% din populatia tarii se asteapta ca situatia economica a Romaniei sa se inrautateasca. Acestea sunt rezultatele publicate recent de GfK cu privire la indicele de incredere al populatiei, masurat in iunie 2010. Desi scaderea indicelui de incredere era previzibila, datorita masurilor de austeritate adoptate de Stat, este surprinzatoare atitudinea populatiei de a renunta la demersurile de economisire, cu atat mai mult cu cat 65% dintre romani anticipeaza o inrautatire a situatiei financiare a familiei lor in urmatorul an.

De unde reticenta fata de economisire in perioadele de criza?

Majoritatea persoanelor sunt de parere ca scaderea veniturilor, coroborata intr-o anumita masura cu cresterea preturilor, determina un efort mai mare de acoperire a cheltuielilor curente, ceea ce inseamna ca le raman mai putini bani de economisit.

Efectul acestei abordari este unul de perpetuare a starii de „neajuns”, in conditiile in care nici peste un interval de timp, oamenii nu vor avea bani pusi deoparte care sa le permita sa aiba un confort financiar ulterior: o vacanta, o cheltuiala neprevazuta ce ar putea fi acoperita fara nevoia de a apela la un credit bancar.

Concluzia: renuntarea la economisire pe timp de criza, mai ales daca perioada de recesiune este indelungata, determina o prelungire a comportamentului de tip frugal, deci prelungirea perioadei de neajuns financiar.

Cum putem economisi pe timp de criza?

Primul loc de unde ar trebui a incepem ar fi gestionarea atenta a bugetului personal/al familiei de venituri si cheltuieli. De multe ori avem o idee estimativa despre cat vom cheltui intr-o luna, dar la sfarsitul lunii, inainte de a primi salariul, ne trezim ca avem mult mai putini bani in portofel. O analiza atenta a cheltuielilor ne permite sa identificam cheltuieli pe care le facem, dar care nu sunt necesare, si la care putem, deci renunta, asa incat sa economisim ceva.

O alta varianta ar fi stabilirea unui obiectiv de economisire, de exemplu 10% din veniturile lunare. Astfel, atunci cand intra salariul in cont, putem sa transferam automat banii intr-un instrument de economisire, asigurandu-ne ca la sfarsitul lunii nu vom fi cheltuit toti banii fara sa punem ceva deoparte. Cel mai simplu ar fi setarea unui serviciu „direct debit” astfel incat banca sa transfere automat in fiecare luna o suma catre un instrument de economisire, scapand astfel de formalitatile lunare de transfer. Chiar si 50 de lei economisiti astfel pe luna determina acumularea de sume importante in timp.

Unde economisim pe timp de criza?

Odata stabilit un mecanism de economisire, urmatorul pas este alegerea instrumentelor in care sa economisesti. In functie de profilul de risc al fiecaruia si orizontul de timp vizat pentru economisire, ni se poate potrivi un instrument mai conservator, cu un grad scazut de risc, cum este un fond de obligatiuni, sau instrumente mai riscante, cum ar fi investitiile pe bursa.

Totusi, observatiile facute ne determina sa concluzionam ca in perioade de criza, clientii prefera instrumente mai putin riscante, astfel ca fondul Orizont reprezinta o alegere potrivita pentru cei care nu sunt dispusi sa isi asume riscuri, dar isi doresc o performanta neta (fata de inflatie) pozitiva, deoarece are un grad scazut de risc, si un randament mai ridicat decat cel oferit de depozitele bancare. De la inceputul anului, fondul Orizont are un randament de 5.35%, adica 10.78% anualizat (sursa: Conso.ro).

Lucrurile expuse in acest articol sunt simple si se afla la indemana fiecaruia. Importanta este constientizarea nevoii de economisire, mai ales in perioada de criza, pentru a ne putea creste standardul de viata ulterior, sau pentru a ne acoperi cu usurinta cheltuieli neprevazute.

V-a placut acest articol? Doriti sa primiti si alte informatii asemanatoare? Abonati-va aici pentru a le primi gratuit, prin email.

Urmărește Daily Business pe Google News