Un elefant alb reprezinta un lucru care pare sa aiba valoare ridicata, dar al carui cost, in special cel de intretinere, depaseste beneficiul pe care-l aduce. Termenul provine de la elefantii albi, sacri, ingrijiti de monarhii din Asia de Sud-Est – Myanmar, Thailanda, Laos si Cambodgia. Fiind considerat un animal sacru, era interzisa parasirea lui in jungla iar cel care-l detinea avea datoria sa-l ingrijeasca, sa-l hraneasca si sa-l adaposteasca toata viata si sa nu-l foloseasca la munci. Intretinerea unui elefant, fara exploatarea lui ca forta de munca devenea astfel o povara de nesuportat care aducea pe detinatorul lui la „sapa de lemn”. Astfel, monarhii asiatici obisnuiau sa dea cadou un Elefant Alb celor pe care vroiau sa-i ruineze.
Care a fost motivul pentru care v-am introdus in aceasta legenda asiatica? Cauza o constituie intelepciunea care se ascunde in aceasta legenda, intelepciune din care unii invata, iar altii nu.
Anul acesta Fondul Monetar International (FMI) a aprobat Romaniei un imprumut de marimea unui elefant. Se pune intrebarea daca acest elefant este un Elefant Alb care ne-ar putea ruina, sau nu. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat pe buna dreptate in cadrul emisiunii de televiziune „Dupa 20 de ani”(TVR), ca Romania, spre deosebire de alte state, membre a Uniunii Europene, nu s-a imprumutat peste masura pe piata libera si nu a „pompat” bani in economie. Aceasta afirmatie o facea Domnul Basescu cu o doza necamuflata de mandrie.
A „pompa” bani in economie nu este o actiune care ar trebui denigrata ci incurajata. Numai investitiile in economie si infrastructura vor produce venituri viitoare. In sens larg investitia reprezinta sacrificiul unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si incert, reprezinta schimbarea unei sume de bani prezenta si certa, in speranta obtinerii unor venituri viitoare superioare, dar probabile.
In schimb ce a facut guvernul roman? A investit banii primiti din acest imprumut in obiective productive, care sa asigure in viitor capitalul necesar rambursarii acestui imprumut? CATEGORIC NU. A investit banii primiti in infrastructura tuturor domeniilor de activitate pentru a crea o baza solida pe care sa se dezvolte economia tarii? CATEGORIC NU. A aratat ca detine o viziune si o strategie care ar putea promova Romania in randul tarilor dezvoltate din cadrul Uniunii Europene? CATEGORIC NU. A avut puterea de caracter de a renunta la „consumul” in prezent in scopul creerii unor mijloace de productie pentru viitor? CATEGORIC NU.
Atunci ce a facut guvernul roman cu acest imprumut? L-a transformat intr-un Elefant Alb, greu de intretinut, imposibil de intretinut, elefant care ne poate aduce la „sapa de lemn”. Banii proveniti din acest imprumut s-au consumat in mare parte in momentul in care au intrat in visteria statului, fara ca guvernul sa se gandeasca la ziua cand va veni scadenta. Si de ce s-ar fi gandit actualul guvern la ziua de apoi, caci iata ca nu am reusit sa citim articolul si acest guvern a fost deja detronat si cine stie cate guverne vor mai cadea pana cand va veni scadenta, si intotdeauna vom putea da vina pe cei care au guvernat in trecut si de ce nu, chiar pe Ceausescu.