- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Elementul rational, sentimentul investitorilor si evolutia pietelor (p)

25 Jun, 13:54 • Redactia DailyBusiness

Guest post by Razvan Rusu, Head of Investments at Aviva Investors Romania [img=620][/img]

Modelul teoretic

Teoria economica se bazeaza pe premisa ca actiunile membrilor pietei sunt rationale. Conform acesteia, toti actorii pietelor financiare folosesc toate informatiile publice disponibile, le primesc in acelasi timp, si reactioneaza ca si cum ar lua in calcul toate probabilitatile posibile pentru evolutia viitoare a pietei pe care actioneaza. Aceste previziuni sunt actualizate de fiecare data cand o noua informatitie apare in piata. In aceste conditii, orice modificare a pozitiilor de piata ale investitorilor se datoreaza raspunsului lor rational la modificarile aparute. In consecinta, bulele speculative gandite ca ineficiente cronice ale pietelor ar avea sanse mici sa apara.

Practica emotionala

Istoria, si mai ales istoria recenta, ne arata insa ca psihologia joaca un rol, daca nu identic, poate mai important in miscarile pietelor financiare. Investitorii traiesc intr-o lume in care viitorul este incert. Aceasta incertitudine persista desi investitorii cauta mereu tipare in trecut pentru a intelege viitorul. Analiza Tehnica incearca sa raspunda la o serie de intrebari despre evolutia viitoare a pietelor pe baza istoricului, insa si aici putem vorbi mai degraba de probabilitati , nicidecum certitudini.

Modelele economice nu prevad formarea de bule irationale. Daca un activ sau o actiune este scumpa , vanzarea ei poate sa faca sens economic, insa, in acelasi timp, aprecierea ei ulterioara cu mult peste estimarile initiale, poate sa creasca costul de oportunitate de a plasa acei bani intr-un alt activ teoretic subevaluat dar care nu evolueaza in acelasi ritm cu prima actiune . Empiric, putem observa ca pietele bull sunt dominate de o abordare care minimizeaza perceptia riscurilor de catre investitori ,in timp ce pietele bear sunt dominate de un mindset care exacerbeaza riscul in detrimentul potentialului de crestere.

In graficul de mai jos se face o comparatie intre increderea consumatorilor din Romania si evolutia pietei bursiere. Fara a avea pretentia ca este cel mai reprezentativ raport, deocamdata este singurul pentru care avem date.

Graficul ne arata ca exista o corelatie pozitiva intre sentimentul despre evolutia economica pe termen scurt (6 luni) si evolutia pietei bursiere romanesti insa gradul acestei corelatii este mai degraba scazut. Evident acest rezultat este dat si de seria de date cu un numar de observatii relativ redus.

[img=619][/img]

*Sursa pentru evolutia Consumer Confidence Indicator Romania este GfK Omnibus, Consumer Confidence Barometer.Sursa pentru evolutia BET-XT este Bursa de Valori Bucuresti

Concluzii

Din punct de vedere istoric, pe pietele dezvoltate, aceasta relatie intre increderea consumatorilor si evolutia pretului actiunilor a aratat un grad de corelatie pozitiv, insa mai degraba scazut.

Totusi, aceasta relatie a avut ca determinant evolutia pietei bursiere urmata apoi de evolutia increderii consumatorilor. Observatiile emipirice arata ca o evolutie pozitiva a increderii nu are un impact semnificativ asupra evolutiei pietei, in timp ce evolutia pietei poate influenta increderea consumatorilor.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici pentru a primi gratuit pe email informatii similare.

Urmărește Daily Business pe Google News