Camera Deputatilor [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/greu-de-condamnat-3-legi-prin-care-politicienii-isi-protejeaza-viitoarele-afaceri-96579/]a adoptat un proiect de lege[/url] prin care presedintele si parlamentarii [b]sunt scosi din categoria functionarilor publici[/b] prevazuta in Codul Penal.
Practic, printr-un amendament aprobat marti, parlamentarii si presedintele primesc imunitate fata de anchetele procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie. Codul Penal a fost modificat in asa fel incat un parlamentar care a comis infractiuni de serviciu, precum abuzul in serviciu, falsul, luarea de mita, traficul de influenta nu va mai fi anchetat de DNA.
Asta nu inseamna ca parlamentarul hot poate sa comita orice fapta ilegala, ca nu mai trebuie sa raspunda in fata justitiei. El poate fi anchetat, ca oricare alt cetatean, de procurorii de la celelalte parchete, dar nu de cei de la DNA.
Intelegem ca in Romania, pana cand aceasta lege va fi promulgata, parlamentarii sunt functionari publici.
O confirma si DNA, cand enumera, [url=http://www.pna.ro/about_us.xhtml]pe site-ul propriu[/url], persoanele pe care le poate ancheta: „infractiunile de coruptie sunt comise (indiferent de valoarea mitei sau a prejudiciului) de persoane care ocupa pozitii importante cum ar fi: deputati, senatori, membri ai Guvernului…”.
O subliniaza si presedintele Traian Basescu.
„Nu poti spune ca esti primar sau consilier si nu esti in serviciul public. Esti un [b]public servant[/b] si te supui rigorilor legii si la incompatibilitati, si la mita. si asta e una din mize: abuzul in serviciu. Vrem sa nu fim responsabili ca parlamentari, ministri nici pentru conflict de interese, [b]nici pentru abuz in serviciu[/b]”, a declarat Basescu, potrivit [url=http://www.romaniatv.net/traian-basescu-legea-gratierii-dedicata-clientelei-politice-politicienii-se-ridica-din-nou-deasup_113995.html]Romania Tv[/url].
Cat priveste abuzul in serviciu, infractiunea exemplificata de presedinte, aceasta intr-adevar nu poate de fi comisa decat de un functionar public. Cand parlamentarii nu vor mai intra in aceasta categorie, ei nu vor mai putea fi anchetati pentru aceasta fapta. Dar poate un parlamentar sa comita abuz in serviciu (a nu se confunda cu traficul de influenta)? Sa vedem ce spune legislatia.
„Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani”, conform [url=http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-246-cpen]Art. 246 Cod Penal[/url].
Pana la urma, prin natura activitatii sale de legiuitor ales (deci nu numit), este parlamentarul functionar public?
„A civil servant or [b]public servant[/b] is a person in the public Sector employed for a government department or agency”, spune definitia gasita pe [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_service]Wikipedia[/url]. Asadar, un „public servant” lucreaza ca angajat al unei institutii guvernamentale, al a fost angajat acolo (nu ales prin vot popular) si exercita o functie executiva. Daca nu isi face jobul corect, el poate incalca articolul 246 din Codul Penal.
Parlamentarul intra, conform definitiei de mai sus, la alta categorie. El nu este functionar public.