EurRon a depasit nivelul maxim inregistrat anul trecut in ianuarie si octombrie, piata reactionand negativ la masurile de austeritate aplicate de guvern. Reactia reprezinta un vot de neincredere pentru guvern, spre deosebire de cele petrecute in Marea Britanie saptamana trecuta, unde cele mai severe masuri fiscale de dupa cel de al doilea razboi mondial au fost pozitiv receptionate de investitori, care considera ca noul guvern este capabil sa mentina Ratingul Marii Britanii si sa reduca deficitul bugetar in urmatorii ani. Nu putem vorbi de asa ceva in cazul nostru, evolutia pietei anticipand un esec din acest punct de vedere.
[img=624]EurRon[/img]
Inca nu putem considera o strapungere valida a acestei zone de consolidare in care EurRon a fluctuat in ultimele luni, dar pana la sfarsitul saptamanii ne vom convinge daca a fost doar o reactie emotionala la ultimele noutati sau deprecierea leului va continua. Cea de a doua varianta este mai probabila, pe langa problemele economice ale Romaniei, mai este un indiciu ce a anticipat aceasta evolutie: in ultima jumatate de an euro s-a depreciat puternic fata de majoritatea valutelor (indicele Euro – euro raportat la un cos de valute a scazut de la 121 puncte la 103), nu doar fata de monedele de refugiu cum ar fi dolarul american sau francul elvetian, chiar si forintul maghiar si zlotul polonez apreciindu-se in fata monedei europene. Leul nu a reusit aprecierea in fata celei mai vulnerabile valute din ultimele 6 luni, devalorizata in mod voit de oficialii europeni, ceea ce reprezinta un semn evident de slabiciune si vulnerabilitate. Iminenta crestere a aparut imediat ce euro s-a stabilizat pe plan global, corelat cu evenimentele din Romania, de aceea reactia violenta dintr-o zona de acumulare, nu de distributie.
In curand putem avea un curs de 4.4800, fiind posibila si o testare imediata a pragului psihologic 4.5000, intr-un scenariu optimist, dar nu excludem nici o crestere spre 4.7000-4.7300. Este o proiectie a acestei zone de congestie, ce a functionat si la precedenta corectie din septembrie 2008. Va mai fi cel putin 1 val amplu de crestere, pentru a finaliza acest trend ascendent, unul pana la prima tinta propusa mai sus, de unde poate fi o revenire in aceasta zona ce ar putea fi urmat de un val devastator spre 4.7000-4.7300 si apoi o noua revenire in aceasta zona. Va trece mult timp pana vom revedea EurRon sub 4.0000 si ne vom dori sa revina in zona 4.4300-4.4500 in acest caz. In varianta optimista de care spuneam, valul 3 ascendent s-a incheiat deja cu o truncare la nivel maxim in octombrie 2009, iar acesta este deja valul 5 final si nu valul 3 intermediar (albastru)al valului 5 primar (rosu). Evolutia pretului in canalul ascendent sustine aceasta varianta, unde linia superioara reprezinta o posibila tinta. Ca perioada observam puncte de inflexiune la aproximativ 1 an distanta, ce indica un trend ascendent pana in martie 2011.
Cochintu Cristian
Analist Financiar
Admiral Markets
www.admiralmarkets.ro