- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Euro revine in forta, Dolarul pierde teren: evolutie temporara sau de durata?

20 Jul, 16:05 • cristian.cochintu

Deteriorarea economiei americane din ultima perioada in contextul stabilizarii crizei deficitelor din Europa au facut ca dolarul sa piarda aproape 50% din avansul luat in prima jumatate a acestui an. Vanzarile cu amanuntul, activitatatea manufacturiera ce a reprezentat motorul relansarii economiei dupa recesiunea din 2008, locurile de munca noi create, constructiile etc., arata o incetinire a ritmului de crestere economica in urmatoarea perioada. Putem identifica 3 factori care au influentat evolutia in cauza:
– psihologic – cresterea apetitului fata de risc ce scade cererea pentru active de refugiu achizitionate pentru lichiditate, stabilitate si nu pentru randament;
– fundamental – perspectivele mai putin optimiste decat in prima parte a anului in ceea ce priveste cresterea economica si politica monetara;
-tehnic – o corectie normala dupa trendul favorabil din prima parte a anului.

Dolarul nu a mai reactionat la schimbarile in sentimentul global fata de risc, fiind sensibil la factorii fundamentali interni, o alta cauza fiind revenirea puternica a monedei europene, investitorii orientandu-si atentia mai mult catre situatia din Statele Unite si mai putin catre cea din zona euro.
Analistii de la Morgan Stanley sunt de parere ca aprecierea monedei europene nu va mai continua, potrivit unor analize publicate recent. Astfel, conform analizei fluxului de capital, cererea pentru Euro este slaba si evolutia recenta se datoreaza inchiderii pozitiilor short.
De asemenea, specialistii institutiei financiare sunt de parere ca moneda europeana se tranzactioneaza momentan aproape de valoarea reala fata de dolar (fair value), iar factorii care au afectat euro in prima parte a anului vor continua sa influenteze si in urmatoarele sase luni, in mare datorita politicilor fiscale aplicate la nivelul tarilor din UE.

Conform statisticilor, marii investitori si-au crescut expunerea pe vanzarea Eur/Usd, tinta fiind nivelul 1.1800, cu stop loss la 1.3400.
Pe termen mediu, aceasta pozitionare este justificata, avand un risk/reward de 1/5 din zona 1.3000, arata si studiile efectuate de specialistii Admiral Markets.
Dolar index, dolarul raportat la un cos de valute in care euro are cea mai mare pondere, a depasit primul nivel normal de corectie 38.2% ajungand la 50%. Pare punctul critic in acest moment, tinand cont de evolutia fata de restul valutelor: EurUsd va fi in zona 1.30-1.31, adica primul nivel corectiv din trendul descendent si o testare a liniei de trend strapunse, GbpUsd si UsdChf la nivele cheie 1.55, respectiv 1.02, iar UsdJpy aproape de minimul istoric.

De aici ne putem astepta la o revenire a dolarului, iar monitorizarea evolutiei in zonele sus mentionate ne va permite sa identificam in perioada imediat urmatoare daca aceasta va fi de moment sau de durata. In ansamblu, trendul ramane favorabil dolarului, dar depasirea acestor praguri pot schimba viziunea investitorilor.

Pentru Euro momentul adevarului poate fi rezultatul „testului de stres” la care sunt supuse cele mai mari 91 de banci europene, atentia fiind indreptata catre cele din Grecia si Spania. Astfel, pentru a recastiga increderea pietei in sistemul bancar, oficialii tarilor din UE trebuie sa ofere raspuns la o serie de intrebari ridicate de catre investitori care privesc:
– Criteriile de evaluare a „testului de stres” la care sunt supuse bancile
– Transparenta in definirea si clasificarea activelor, pasivelor si a gradul de risc
– Masurile de „reglementare” a relatiilor intre investitori si bancile regionale care au un risc de insolventa ridicat
– Identificarea unor fonduri de sprijin pentru institutiile financiare care au picat testul
– Masuri de protectie a bancilor, investitorilor (inclusiv creditorii si debitorii) si gradul de protectie a acestora

In cazul in care investitorii nu primesc un raspuns la aceste intrebari, reactia va fi negativa in special fata de Euro si piata europeana, dar toate activele cu risc vor avea de suferit.

Cristian Cochintu
Analist Financiar Admiral Markets
www.admiralmarkets.ro
[email protected]

Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.
Admiral Markets nu ?si asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii.

Urmărește Daily Business pe Google News