Am ajuns in a doua jumatate a unei saptamani, marcata de stiri despre evolutia actualei crize din Europa si de la noi.
Stirile despre criza par sa semene intre ele.
Toata lumea strange centura de siguranta pentru a putea traversa cu bine perioada de turbulenta .
Dar, desi aeronava pare sa fie pilotata de cei mai buni piloti ai momentului si are cea mai buna dotare tehnica, pasagerii de la bord nu mai au rabdare si mai ales incredere ca vor iesi din perioada de turbulenta si vor ateriza cu bine la destinatie.
Cred s-a adaugat o dimensiune noua in evolutia actualei crize : lipsa de reactie a pietelor sau mai rau, reactii contrare celor asteptate.
Planul mamut de 750 miliarde de euro a fost urmat de masuri de austeritate bugetara anuntate de mai toate guvernele din UE, care isi propun sa restabileasca increderea in economia din zona euro.
Cu toate acestea euro a continuat sa se deprecieze , atingand saptamana aceasta un nou minim record in acest an.
Stirea momentului , publicata de „The Wall Street Journal” , semnaleaza cresterea primei de risc aplicata obligatiunilor de stat italiene, la nivele mai mari decat cele de dinaintea comunicarii planurilor anticriza.
Aceasta crestere are loc in conditiile in care, Banca Centrala Europeana a abdicat de la un principiu fundamental de operare, cumparand obligatiuni ale statelor membre pentru finantarea deficitelor bugetare.
Mai ingrijoratoare sunt semnalele din piata citate de aceiasi sursa, conform carora costul asigurarii riscului de incapacitate de plata al Italiei, a ajuns la un nou nivel record.
Datele economice ale Italiei nu sustin acest scenariu, gradul de indatorare al Italiei nefiind mai mare decat cel de acum 12 ani, in comparatie cu Spania si Irlanda care au inregistrat cresteri importante ale datoriei publice.
De asemenea nivelul datoriei private este mult mai redus decat in cazul Spaniei.
Si in fine planurile de austeritate comunicate de guvernul italian la inceputul saptamanii ar fi trebuit sa determine un pic mai mult optimism in piata.
Ramane insa teama ca principal factor care determina aceste evolutii din piata.
Obiectivul guvernului italian de mentinere sub control a deficitului bugetar, va fi extrem de dificila in conditiile in care Italia se va imprumuta aproximativ 241 miliarde de euro in cursul acestui an.
Costurile acestui imprumut pot fi dramatic afectate de actuala atmosfera de pe pietele financiare.
Ce se poate face pentru calmarea pietelor pentru a evita pierderea controlului pe o piata a obligatiunilor de stat cotata a treia la nivel mondial ?
Se pare ca nu s-a gasit raspunsul potrivit. Cel putin deocamdata.
Cert este ca Italia trebuie sa evite incadrarea datoriilor ei in zona perfierica a uniunii europene, termen folosit in jargonul de specialitate.
In acelasi jargon al investitorilor ma intreb unde se incadreaza obligatiunile Romaniei ?
Poate ca astfel incepem sa vedem si cu alti ochi Fondul Monetar International, in ciuda faptului ca ne-a impus cele mai dure masuri din 1990 pana incoace.
Situatia pietelor externe este din pacate, in aceiasi tonalitate .
Sa auzim de bine