- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Europa intre: Lupta cu inflatia/cresterea economica/deficite nesustenabile

10 Mar, 16:49 • Redactia DailyBusiness

Suntem la 2 ani de la inceperea trendului pozitiv pe pietele de actiuni din intreaga lume, putem spune ca si economiile se afla pe un trend pozitiv, insa ne aflam la un moment de rascruce care ar putea face ca situatia sa devina delicata, in cazul in care manifestarea anumitor riscuri nu va fi prompt si coerent gestionata de diferite institutii la nivel global.
Principala temere este legata de o inflatie in crestere si de riscul ca aceasta sa devina greu de controlat, aceasta temere obligand atat Banca Centrala Europeana (BCE) cat si Banca Angliei (BOE) sa ia in considerare cresteri ale ratei de dobanda de politica monetara. [img=759]eur usd.jpg[/img]
Contextul economic nu este insa intr-atat de pozitiv incat sa nu existe riscul ca o posibila crestere a dobanzii sa nu afecteze economiile din cadrul UE, o serie de analisti printre care si Nouriel Roubini declarandu-se circumspecti in privinta acestui tip de masuri, accentuand riscurile asociate – o posibila reintoarcere in recesiune. Europa este insa foarte sensibila la tema inflatiei iar banca centrala are ca principal deziderat lupta impotriva inflatiei. Sunt si sutinatori ai acestei optici care considera ca e momentul sa vedem daca economiile sunt capabile sa functioneze optim pe propriile picioare, fara sa mai fie sustinute de stimuli din partea bancilor centrale.
Banca Angliei se afla in cea mai ingrata postura deoarece inflatia a atins un nivel alarmant si in acelasi timp economia da in continuare semnale de slabiciune (scadere economica in q4 2010). Acest context face ca Banca Angliei sa fie intre ciocan si nicovala aflandu-se in situatia de a se confrunta cu riscul intrarii Angliei intr-o perioada cu inflatie ridicata si crestere economica modesta sau chiar negativa .
SUA pare mai putin grabita in a creste dobanda de politica monetara, avand in vedere declaratiile venite dinspre FED. Ben Bernanke nu se arata impresionat de riscul inflationist si pare hotarat sa continue programul de achizitii de active si sa mentina dobanda scazuta.
Analistii se asteapta ca BCE sa mareasca rata incepand cu luna aprilie iar BOE in luna mai. Teoretic aceste masuri ar trebui sa duca la o apreciere a lirei si a monedei unice europene in raport cu dolarul, insa acest scenariu are cateva puncte slabe. Un punct nevralgic al zonei Euro este reprezentat de deficitele nesustenabile ale mai multor tari membre printre care Spania, Grecia, Portugalia. Azi Moodys a scazut ratingul Spaniei pe fondul unor temeri privind capacitatea Spaniei de a-si restructura datoriile.[img=760]gbp usd.jpg[/img]
Un alt factor care are efect negativ asupra euro este incertitudinea privind noul guvernator al ECB(mandatul lui Jean Claude Trichet expira in octombrie), analistii fiind precauti deoarece deocamdata nu exista un canditat cert care sa poata crea un climat de continuitate si stabilitate la nivelul politicilor ECB.[img=761]DJIA.jpg[/img]
Avand in vedere acest tablou macroeconomic global ramane de vazut daca statele puternice din punct de vedere economic vor reusi sa continue expansiunea economica sau se vor confrunta din nou cu dificultati in a sustine cresterea economica.

Notificare
Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a initia sau a nu initia o tranzactie cu un anumit instrument financiar, si nici sugestie de strategie de investiii. Deltastock nu face consultanta de investitii si nici nu ofera recomandari de investitii. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din alte surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate.Nici Deltastock nici autorul materialelor nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile de investitii bazate sau influientate de datele si opiniile furnizate in aceste materiale. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile suferite sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in materiale. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare. Tranzactiile cu instrumente financiare in general si tranzactiile cu produse derivate si tranzactiile in marja in special, poarta un grad ridicat de risc. deoarece efectul de levier amplifica atat castigurile cat si pierderile. Tranzactionarea in marja nu este potrivita pentru oricine.

Urmărește Daily Business pe Google News