Saptamana trecuta a fost una negativa pentru dolar, lovitura de gratie fiind data de unul din membrii ECB cu comentarii legate de majorarea dobanzii de referinta, euro fiind rapid cumparat in sperantele unui randament superior. Intr-un fel, a dereglat planul tehnic ce indica o depreciere a cotatiei EurUsd de la nivelul 1.3600, scenariul bearish necesitand o revizuire. Este dificil sa ne dam seama acum cat de sustenabila este miscarea, cumparatorii pot fi dezamagiti rapid de dificultatea finantarii in tari ca Spania, Portugalia sau Irlanda, ce ar putea crea din nou panica in zona euro. Cred in continuare ca imaginea oarecum bullish ce se dezvolta dupa esuarea unui reversal pattern nu este de durata si miscarea ampla va fi descendenta, chiar si de la 1.4000. In general pretul se ajusteaza dupa o astfel de evolutie mai mult fortata si emotionala, iar atunci cand traderii nu vor primi ceea ce asteptau, declinul va fi unul sever.
Nu vom avea evenimente notabile pe parcursul acestei saptamani, de aceea sentimentul fata de risc va fi principalul factor de influenta. Dolarul inca sufera din cauza perspectivelor de politica monetara destul de sumbre (piata nu prea mai asteapta o majorare a dobanzii cheie in 2011), dar aceste aspecte se pot schimba rapid. Indicii bursieri au continuat evolutia parabolica din ultima perioada, dar sunt supusi riscului de corectie. Optimismul investitorilor sau mai bine zis lacomia este la cote inalte, in ciuda unor fundamente nu tocmai solide, inca o dovada ca nu fundamentele fac pretul, ci sentimentele. Asteptarile sunt exagerate, tabloul economic ramane incert, China stopeaza boom-ul, iar tensiunile militare si politice se intensifica. Totusi, trendul se mentine, dar poate piata stie ceva ce eu nu stiu.
De urmarit in aceasta saptamana modul in care au votat membrii BOE la ultima decizie de politica monetara. Inflatia a ajuns la 4%, dar guvernatorul King a calmat elanul pietei dornica de „Interest” mai mare. Conform asteptarilor, inca un membru s-a dat de partea celor Pro, daca insa vor fi 4 lira va fi rapid cumparata, doar 1 membru mai trebuie convins. Daca vor fi 2 insa, greu de crezut, dezamagirea va fi mare si vom asista din nou la un picaj de 200 pips. Tehnic, lira revine in forta si derapajele sunt doar oportunitati de a cumpara de la un pret mai bun. Pe termen lung, imaginea este una cat se poate de bullish.
Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets
admiralmarkets.ro
Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.