Tabloul macroeconomic din aceasta saptamana este unul extrem de incarcat si de important pentru viitorul dolarului. Dupa o saptamana negativa in ciuda unui moment de panica generala, dolarul a revenit in zona minimului de la finele anului trecut si ameninta suportul pattern-ului de consolidare format in ultimii 5 ani, un triunghi simetric a carui strapungere ar putea duce la o prabusire a monedei de rezerva globala.
Dolarul se afla la nivele extreme fata de majoritatea valutelor, iar datele economice de la finalul saptamanii vor fi catalizatorul evolutiei viitoare pentru perechile valutare majore. Perspectivele nefavorabile au dus la vanzarea dolarului in ultima perioada, cauza principala fiind lipsa presiunilor inflationiste si a locurilor de munca noi create, ce nu arata consistenta. Astfel, FED-ul nu se grabeste sa elimine masurile stimulente neconventionale ce au afectat serios moneda, fapt mentionat repetat in ultimile discursuri. Tocmai aceste aspecte vor fi evaluate pe parcursul acestei saptamani, miercuri si joi prin vocea liderului Rezervei Federale B.Bernanke la raportul semi-anual de politica monetara, iar vineri prin indicatorul Non-farm Payrolls, ce arata cate job-uri a generat economia in luna februarie. Sentimentul pietei continua sa arate neincredere in moneda americana, abandonata chiar si cand aversiunea fata de risc atinge cote inalte, in defavoarea yenei si a francului elvetian. De aceea, pentru o schimbare de trend si sentiment este necesar un soc, fie o schimbare de ton in discursul oficialilor in ceea ce priveste politica monetara din urmatoarele 9-12 luni, asteptarile pietei scazand dramatic la 0.25% majorare in perioada mentionata anterior, sau o explozie a jobur-ilor si o revenire a ratei somajului sub 9% dupa mult mult timp.
Principala contra-parte a dolarului, Euro, se afla intr-o situatie total diferita, una extrem de bullish. Atat de bullish, incat moneda europeana a fost neafectata de deterioarea sentimentului fata de risc, inregistrand cel mai mare progres in ceea ce priveste perspectivele de politica monetara. Asteptarile sunt extrem de agresive, nu mai putin de 100 bps sau 1% majorare a dobanzii cheie in urmatoarele 12 luni, pana la 2%. De aceea asteptarile necesita confirmare din partea oficialilor europeni la sedinta lunara a bancii centrale. Nu se asteapta o modificare a dobanzii cheie acum, dar tonul din conferinta de presa va influenta serios piata. Fara promisiuni de randament superior, cumparatorii vor fi dezamagiti si vor vinde euro. Asadar, atentie la prognozele inflatiei si a cresterii economice, sau a retragerii masurilor stimulente. Imi vine destul de greu sa cred ca Trichet va putea fi atat de agresiv in discurs incat sa promita mai mult decat asteapta piata, o eventuala incercare de calmare a optimismului la fel cum au procedat oficialii britanici, va duce la un sell off pe paritatile cu Euro.
Dolarul Australian a suferit la declinul burselor de la inceputul saptamanii trecute, dar si-a revenit rapid atingand din nou nivelul maxim fata de USD, pentru a 5a oara in ultimile 5 luni, in ciuda unei divergente bearish evidente. Chiar daca apetitul fata de risc va continua sa fie principalul factor de influenta al monedei de la antipozi, datele economice din aceasta saptamana vor influenta serios perspectivele de politica monetara, ce au ajuns la cel mai scazut nivel din ultima perioada, adica nule. Astfel, statementul ce va insoti decizia de politica monetara de marti dimineata va fi atent monitorizat de traderi, in special prognozele de inflatie pentru viitor, si modul in care masurile adoptate de China vor influenta cresterea economica din Australia.
Practic, aceleasi date economice asteptam si din Canada, iar analiza poate fi similara. Statement-ul emis de banca centrala va fi punctul de atractie al sedintei, dar GDP-ul va fi publicat anterior si in functie de date va fi probabil si discursul. Cad-ul s-a apreciat recent pe baza corelatiei cu Petrolul, dar un ton agresiv al guvernatorului Carney ar amplifica serios miscarea ascendenta.
Intrebarea pe care traderii si-o pun acum este „Sunt evenimentele recente suficient de puternice incat sa aduca din nou panica in pietele financiare?” si sa aduca un top al indicilor bursieri si o revenire a dolarului? Raspunsul l putem afla la finele acestei saptamani extrem de interesante.
Vezi calendarul economic din saptamana 28 ian-4 feb
Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets
Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.